Монсанто опет пред судом због хербицида Раундап

Фото: AFP PHOTO / MYCHELE DANIAU

Оптужба против хемијског концерна Монсанта и матичне фирме Бајера каже да њихов хербицид изазива рак, а да они на то намерно не упозоравају.

Процес у Сан Франциску је одлучујући за исход више хиљада сличних тужби.

Монсанто је у Сједињеним Државама поново на оптуженичкој клупи због спорног хербицида на бази глифосата. Дивовски концерн је прошле године већ једном неправоснажно осуђен, а сада у Сан Франциску почиње други процес са истом оптужбом: „Раундап“, продајни хит Монсанта којим се корисне биљке штите од корова и штеточина, наводно изазива рак. У актуелном процесу Едвин Хардеман тврди да је због „Раундапа“ оболео од рака лимфних жлезда.

Концерн који у међувремену припада немачком Бајеру оптужен је да је свесно прећуткивао опасности овог хемијског средства. На коцки су углед и много новца. Јер ово би могло да буде одлучујуће за лавину од 9.300 тужби само у Сједињеним Државама.

Милијарде у игри

Прва пресуда прошлог августа гласила је да је Монсанто крив. Дивејн Џонсон је пред поротом добио одштету од 289 милиона долара, али је судија касније смањила ту суму. У току је жалбени поступак.

Но осуда је по себи била тежак ударац за Бајер, чије су акције масовно изгубиле на вредности. Немачки гигант је преузео Монсанто за чак 63 милијарде долара, формирајући тако највећи фармацеутски и хемијски концерн света.

Тренутни процес је још опаснији по Бајер – ради се о такозваном Беллwетхер Триал, некој врсти пилот-суђења чији исход може постати преседан и утицати на хиљаде других процеса. Случај је такође први пут пред окружним судом. У тужбама против Монсанта предњаче пољопривредници, баштовани, али и потрошачи који су имали додира са спорним хербицидом.

Супротстављене студије

Изазов пред поротом је велики, посебно јер се ради о компликованим научним питањима. Монсанто и Бајер су се дуго позивали на око 800 студија које су тобоже показале да глифосат може „безбедно да се користи и да не изазива тумор“, али су касније морали да признају да нису све студије испитивале везе овог средства и тешке болести.

Тужиоци такође имају научне аргументе, рецимо две новије студије неповољне по Бајер. Али пре свега се позивају на Међународну агенцију за истраживање рака која је део Светске здравствене организације и која је пре четири године сврстала Монсантов хербицид у „вероватно канцерогене“ супстанце.

У Леверкузену се уздају у одлуку надлежног судије Винса Чабрије да подели процес у два дела. Најпре ће се утврђивати да ли је глифосат канцероген, па ако јесте, онда да ли је концерн довољно упозорио на ризике. Бајер и Монсанто би требало да изгубе оба „полувремена“ да би заправо изгубили.

Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца

Први део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (1)
Други део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (2)
Трећи део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (3)
Четврти део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (4)
Пети део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (5)

Извор: Б92

  • 10
    Shares

Напиши коментар