НАТО: Тачи нам је 2013. дао обећање да КБС неће ићи на север Косова без сагласности КФОР-а

Tачи се обавезао да КБС неће ићи северно од реке Ибар без договора са командантом КФОР-а у приватној размени писама са тадашњеим генералним секретаром Расмусеном. Фото: Радио КиМ

Хашим Тачи, је 2013. године обећао НАТО-у да КБС неће ићи на север Косова, без сагласности КФОР-а.

Извори из НАТО су објаснили да у вези тога постоји размена писама између тадашњег тзв. премијера Хашима Тачија и бившег генералног секретара Андреаса Фога Расмусена.

“У основи, тадашњи тзв. премијер Тачи се обавезао да КБС неће ићи северно од реке Ибар без договора са командантом КФОР-а”, објаснио је за РСЕ један званичник у НАТО. Овај извор је потврдио да документ никада није објављен, јер ништа није потписано. “То није споразум. То је приватна размена писама између тадашњег тзв. премијера Тачија и тадашњег генералног секретара Расмусена”, објаснио је овај званичник. Према речима овог извора, до ове размене писама је дошло у периоду после постизања Бриселског споразума и пре поновног покретања дијалога (2013. године).

Нејасноће око Бриселског споразума

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је у два наврата у протекла два дана поручио косовским властима да Косовске безбедносне снаге (КБС) не могу да пређу на северни део Косова без сагласности команданта КФОР-а.

За ово стајалиште, први човек Алијансе се ослања на Бриселски споразум од 2013. којег су постигли тадашњи премијер Србије, Ивица Дачић, и тадашњи тзв. премијер Косова, Хашим Тачи. Према Столтенбергу, Бриселски споразум “јасно каже да КБС не може да иде на север без сагласности команданта КФОР-а”.

Ниједан члан Бриселског споразума се не односи на питање КБС-а. Ово посредно потврђује и Маја Коцијанчич, портпаролка ЕУ, упитана да објасни који члан споразума се односи на КБС.

“Бриселски споразум закључен у априлу 2013. предвиђа интеграцију безбедносних структура на Косову и обавеза страна у њој. Европска унија очекује од Косова да настави са испуњавањем својих обавеза по безбедносним аранжманима овог споразума и према међународном војном присуству”, стоји у писаном одговору Коцијанчич.

Портпарол КФОР-а на Косову, Винћенцо Грасо са друге стране тврди да је договор о забрани одласка КБС-а на север Косова, део бриселског споразума.

“У 2013. години постигнут је споразум у вези са ангажовањем КБС-а. Према споразуму, КБС мора бити овлашћен од стране команданта КФОР-а пре било каквог распоређивања на север Косова”, каже Грасо.

Међутим, како су за РСЕ објаснили званичници у седишту Алијансе, када се говори о Бриселском споразуму у контексту КБС-а, званичници НАТО имају на уму размену писама између бившег генералног секретара НАТО, Андреаса Фога Расмусена и тадашњег косовског тзв. премијера Хашима Тачија а не Бриселски споразум који су постигли тадашњи преговарачи Ивица Дачић и Хашим Тачи.

Питање Косовских Безбедносних Снага покренуто је недавно, у седишту НАТО савеза, након одлуке тзв. Косовске Скупштине да ове оружане снаге трансформише у тзв. Војску Косова.

„Председник“ Косова Хашим Тачи је прошле недеље изјавио новинарима да је након формирања тзв. Војске, у седиште НАТО он послао ново писмо, чији је садржај одбио да открије представницима медија. Међутим, више извора у Алијанси је за РСЕ рекло да нису упознати да је стигло икакво писмо од стране кабинета косовског „председника“ у седиште НАТО.

Одлука о формирању тзв. Косовске Војске није наишла на позитивну реакцију Алијансе где је покренута расправа о преиспитивању односа са КБС-ом.

Извор: Б92

Напиши коментар