Од почетка овог века Србију напустило око 654.000 људи!

Министар рада Зоран Ђорђевић изјавио је да су емиграције „питање свих питања“ – како да опстанемо, задржимо и вратимо младе. Он је то казао поводом података ОЕБС-а о томе да је Србију од почетка овог века напустило око 654.000 људи, највише младих између 15 и 24 године.

Ђорђевић је за РТС рекао да држава Србија планира да формирањем Координационог тела за економске миграције заустави масовни одлазак из земље и за данас најавио одржавање првог састанка тог тима.

Министар је навео да су у тиму академици, универзитетски професори, али и експерти који се баве економским миграцијама, као и синдикати и уније послодаваца и привредници. Он је додао да ће Влада том Координационом телу дати логистику како би се урадили студија, стратегија и акциони план.

„Ово је питање свих питања – како да опстанемо, задржимо и вратимо младе“, поручио је Ђорђевић.

РТС наводи да немачка Савезна служба за миграције процењује да се за протекле две године из Србије у Немачку иселило више од 51.000 људи, а у првој половини 2018. скоро 19.000 радника из Србије имало је дозволу боравка у Немачкој, што је 2.000 више него у истом периоду претходне године.

Ђорђевић је упозорио да бисмо додатни проблем могли да имамо у будућности, када Србија уђе у ЕУ, и то у виду неконтролисаог одлива грађана у поједине државе чланице.

Извор: Танјуг

Напиши коментар