Почаст браћи Чубриловић у Градишки: На вечној листи револуционара и бораца за српско национално биће и слободу

Вељко Чубриловић. Фото: РАС Србија

Општина Градишка и Завичајни музеј иницирали су изградњу спомен парка у част најпознатије градишке породице Чубриловић која је обележила прошли век, посебно браћа Вељко и Васо.

Планирано је да се на месту где је била њихова кућа уреди парк, постави спомен обележје, а од наредне године у њиховом родном граду традиционално организује скуп о значају Чубриловића за српску науку и историју, пише Српскаинфо.

Зоран Аџић, начелник Градишке сматра да Чубриловићима у родном граду треба одати почаст коју заслужују.

-На месту где је била њихова кућа, поставићемо трајно и оригинално обележје. За тај корак тражимо урбанистичко решење. У оквиру овог пројекта снимићемо документарни филм о Чубриловићима те осмислити традиционалне програме који нове генерације треба да подсећају на ову знамениту породицу – казао је Аџић.

Ову идеју подржао је и Недељко Чубриловић, председник НС РС приликом недавне посете Градишци. Он је посебно нагласио историјску улогу Вељка Чубриловића, бившег припадника “Младе Босне” од чијег погубљења, због учешћа у атентату на аустријског престолонаследника Франца Фердинанда 28. јуна 1914. се 3. фебруара навршило 104 године.

Вељко Чубриловић са супругом Јованком и кћерком Надом. Фото: РАС Србија

Он је на тај дан 1915. године, обешен у Сарајеву. Вељко Чубриловић је рођен 6. јуна 1886. године у Градишци. Школовао се и радио у Новом Саду, Сомбору, Тузли, гдје се оженио Јованком Адамовић.

Брачни пар Чубриловић 1910. године дошао је у Прибој, где је Вељко учитељевао. У том месту рођена је њихова кћерка Нада. Поред рада са ђацима, развио је велику активност медју омладином и одраслим мештанима Прибоја и околине.

Вељко је био члан “Младе Босне” и веза између њених припадника и Србије. Оружје за извршење атентата су Гаврило Принцип и Трифко Грабеж пребацили из Србије до Тузле и даље, пут Сарајева, преко Вељка Чубриловића и његових пријатеља Митра и Неђе Керовића и Цвијана Стјепановића, записали су историчари.

Вељко је ухапшен у Прибоју, 8. јула 1914. године. У сарајевском затвору провео је осам месеци, где је осуђен на смртну казну вешањем. Ноћ пред смрт, Вељко је својој породици написао писмо. Оригинал је спаљен по наредби суда, али га је тамничар преписао.

„Када примиш ово писмо, мој дух лебдеће над Тобом и нашим чедом, милом Надом. Твој Вељко оставиће ову “долину суза”, а ништа нема да остави теби, мила моја, и нашем детету, него своју неизмерну љубав према нама. Душо, последња моја мисао биће упућена вама, мојим најмилијима. Не тугуј много, не жалости се.

Тако је морало бити. Преда мном на столу леже слике Твоје и Надине, ја вас љубим, а неки унутрашњи глас ми шапће, да ће вас после моје трагедије пратити срећа и благослов Божји. Будите сретни, а време ће излечити и ову тешку рану. Мила моја ја познајем живот и предвиђам да ћеш ти храбро корачати кроз њега и крчити трновите стазе којим ћете ступати. Али душо, ако би пут био исувише трновит да не би достојало Твоје снаге да га крчиш, потражи друга који ће Те разумјети, као што сам Те ја разумевао, па с њиме удружи свој живот. Од мене, нека Ти је просто. Ти си заслужила да будеш сретна. Када наша Нада одрасте и могне разумети, испричај јој све о њеном оцу. Држим да ће ме разумети и опростити своме оцу што је осиротила. Да, ја тражим и молим њен опроштај, јер нисам према њој извршио родитељску дужност. Ти ћеш рећи милом чеду: твој тата је тебе волео више него свој живот, љубио те и носио када си била мала, о теби је мислио и дан и ноћ. Неизмерно вас воли и љуби ваш тата. Нека вас Господ благослови. Молите се њему, да му буде милостив.”

Смртна казна извршена је 3. фебруара 1915. године.

Кућа породице Чубриловић у Градишки. Фото: РАС Србија
Васо једини преживео робијање

Најмлађи учесник Сарајевског атентата био је Вељков млађи брат Васо, касније познати доктор историјских наука и академик. Осуђен на дугогодишњу робију, издржао је све муке и патње аустријских казамата и био један од малог броја преживелих учесника атентата.

Тако су браћа Вељко и Васо Чубриловић, уписали се у вечну листу револуционара и бораца за српско национално биће и слободу.

Аутор: Милан Пилиповић
Извор: Блиц

Напиши коментар