Србија добија музеј о Дражи Михаиловићу?

Иза иницијативе стоји унук Драже Михаиловића, Војислав Михаиловић. Фото: Патриот.рс

Србија би могла да добије музеј посвећен вођи четничког покрета Дражи Михаиловићу, седам деценија после његове још увек нерасветљене смрти, пишу „Вечерње новости“ и наводе да иако је оснивање тог музеја још само на нивоу плана, већ сада је јасно да ће пробудити никад успаване духове српске прошлости.

Како наводе, иза ове иницијативе стоји његов унук, Војислав Михаиловић и група поштовалаца равногорске традиције, а идеја је да се на једном месту сакупе лични предмети, документи и литература посвећени његовој борби.

Место ове поставке још није одређено, али је могуће да ће бити на месту где се налази кућа у којој је Михаиловић са породицом живео пре рата – у Брегалничкој 24 у Београду.

Војислав Михаиловић сматра да би најбоље било да се направи фонд који би прикупио новац за отварање и одржавање музеја, у чијем би надзорном одбору били угледни академици, професори, владике…

Већ сама идеја распирује нове полемике, углавном базиране на старим аргументима, истичу „Новости“.

Како наводе, академик Матија Бећковић у овој иницијативи види прилику за завршетак вишедеценијског сукоба партизана и четника, а оснивање овакве установе поздравља и историчар Милослав Самарџић.

С друге стране, председник СУБНОР-а Душан Чукић у овој иницијативи види још један покушај рехабилитације.

„Михаиловић је осуђени ратни злочинац. Не знам чему сад служе те идеје о рехабилитацији. Ако неко хоће да отвара приватне спомен собе или музеје нека их отвара. Могу да разумем разлоге породице, али не и других људи“, рекао је Чукић.

Историчар и потпредседник СНС Предраг Марковић скептичан је према идеји оснивања сваког музеја посвећеног само једној личности.

Извор: РТВ

Напиши коментар