Француска: Глифосат и друге опасне хемикалије у беби-пеленама

Различите опасне хемикалије пронађене у једнократним пеленама на француском тржишту, а продају се и у другим државама.

Француска агенција за здравље објавила је да су анализе квалитета дечјих пелена показале присуство различитих хемикалија. Неке од њих налазе се на листи потенцијално опасних за здравље, укључујући и контроверзни глифосат, који се користи за уништавање корова.

Министарство здравља Француске саопштило је да нема непосредног ризика за здравље беба. Међутим,  јавност је забринута јер је влада убрзо поставила ултиматум произвођачима да у року од 15 дана осмисле план како ће токсичне супстанце у будућности отклонити из пелена. Прихваћен је предлог произвођача да у наредних шест месец промене начин производње, преноси Би-Би-Си.

Студија је обухватила више различитих брендова једнократних пелена. У извештају се не наводи о којим произвођачима је реч, али се истиче да се осим у Француској продају и у другим земљама.

Када је реч о Србији, вредност тржишта пелена износи 4,6 милијарди динара годишње и у потпуности је увозно оријентисано. Истиче се да је ово прва анализа ове врсте на свету. Надлежни упозоравају да опасне хемикалије у беби-пеленама могу да преко урина доспеју у организам детета, али и да иритирају кожу. То се посебно односи на оне производе који су парфимисани јер могу да изазову алергије. Друге хемикалије које су пронађене, како се претпоставља, стигле су из контаминираних материјала или током производног процеса.

Трагови опасног Монсантовог хербицида пронађени у европским житарицама 2014. године

Трагови глифосата, опасног и токсичног састојка ГМО хербицида Роундуп-а, пронађени су у производима главних британских произвођача не-ГМО хране. Ово откриће отвара питање сигурности свих нас и наводи на застрашујућу помисао да је ГМО све више присутан без обзира на високу свест о његовој штетности.

Највећу пажњу изазвао је податак да је у пеленама пронађен глифосат. Он се иначе у Америци продаје под именом „раундап” и честа је мета различитих активиста пошто га је Светска здравствена организација класификовала као вероватно канцероген. Без обзира на то, у Европи је и даље најчешће коришћени хербицид. Ово средство за уклањање корова у Француској требало је да буде забрањено до 2012. године, а његово присуство у пеленама освануло је као наслов у медијима после извештаја о квалитету пелена. Огласила се и група француских произвођача хигијенских производа и саопштила да се више од три милијарде пелена користи сваке године „без икаквих штетних последица по здравље”. Најавили су да ће и поред тога сарађивати и послушати савете владе. Још једно белгијско удружење потрошача, „Тест ашá”, најавило је да ће следећег месеца објавити своје истраживање о квалитету пелена, пошто је утврђено да и у њиховој земљи има трагова хемикалија у пеленама, али „нема потребе за бригу”.

Осврћући се на досадашња истраживања, у овом удружењу кажу да различити резултати анализа могу да се објасне тиме што испитиване супстанце нису исте или се квалитет пелена, истих произвођача, разликује од тржишта до тржишта.

*Један од коментара на ову вест:

Драгана.С

Глифосат долази од памука који се користи за израду беби пелена, а у току производње третиран је овим хербицидом. По неким подацима само у САД која гаји памук на 5,7 милиона хектара утроши се 35.000 тона глифосата тј.RoundUp-а како се зове у комерцијалној производњи фирме Монсанто. Поред беби пелена угрожени су и други прозводи попут хигијенских уложака, штапића за уши и свега оног у чему је памук сировина за прераду. Велико је питање шта се дешава када глифосат дође у контакт са урином или крвљу, у којој мери се уноси кроз кожу. Иначе немачка скупштина је поново продужила дозволу за употребу глифосата и поред свих научно доказаних чињеница. Лоби Монсанта и зарада коју има на овом хербициду превазилазе научну фантастику. Зато се они тога неће одрећи и то по сваку цену.

Извор: Политика, СРБски ФБРепортер

  • 4
    Shares

Напиши коментар