Александер ван дер Белен: Доста је Европа слушала Америку


Председник Аустрије Александер ван дер Белен изјавио је да се Европска унија мора одлучније супротстављати политици Доналда Трампа.

У интервјуу немачком листу Die Welt дословно је рекао:

„Европљани не треба да играју како Трамп свира“.

Наводећи то као пример, нагласио је да би ЕУ морала показати више самосталности поводом споразума са Ираном о његовом атомском програму који је Вашингтон са осталима и договорио и потписао, а потом се САД под Трампом из њега повукле.

Трамп је, према његовим речима, без икаквог повода прогласио неважећим тај споразум и потом европским предузећима, уз претње санкцијама, забранио пословање са Ираном.

„То прелази границе”, нагласио је Ван дер Белен.

Ово није први пут да Ван дер Белен критикује америчку администрацију под председником Трампом.

Тако је почетком године америчку администрацију назвао „неурачунљивом” и додао да Трамп очигледно нема никакво интересовање за западну Европу.

Ван дер Белен у истом интервјуу упозорио на опасност коју ће собом донети „Европа различитих брзина“.

Казао је да је са суседима Аустрије разговарао и упозорио да они не смеју да се осећају запостављенима, односно истиснутим на маргине Европе, јер је то опасно.

Породица аустријског председника је од краја 17-ог века живела у Русији и напустила је тек 1919-те. Његов отац – Александар Александрович Белен – родио се у руском граду Пскову где је завршио гимназију.

Аустријски канцелар Себастијан Курц подржао је градњу гасовода Северни ток -2 иако Вашингтон чини све да је онемогући.

Учинио је то – што је посебно симптоматично – у разговору са Трампом.

Извор: Искра

Напиши коментар