Бондов син добио српско држављанство

Душко Попов: Агент по коме је направљен лик Џејмса Бонда

Син Душка Попова, правог агента 007, није заборавио своје порекло. Шеф српске дипломатије захвалио је Марку Попову што није заборавио своје порекло и што је одлучио да узме и српско држављанство.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се са Марком Поповим, сином Душка Попова, по коме је британски обавештајац и писац Ијан Флеминг створио лик тајног агента 007, а који је одлучио да узме српско држављанство, јавља РТС.

Шеф српске дипломатије захвалио је Марку Попову што није заборавио своје порекло и што је одлучио да узме и српско држављанство. Дачић је госту пожелео добродошлицу и изразио наду да му је боравак у Београду угодан.

Иначе, његов отац, Душко Попов, је био двоструки агент за британски МИ6 и немачко контраобавештајно одељење, Абвер. Био је један од најбољих агената за време Другог светског рата, а многе његове одлуке или дојаве у великој мери су утицале на сам рат. Ипак, Душко није остао познат само као агент, његова личност и живот су били инспирација Ијану Флемингу за обликовање најпознатијег филмског тајног агента на свету, Џејмса Бонда 007.

Душко Попов је рођен 1912. године у Тителу у добростојећој трговачкој породици. Студирао је права у Фрајбургу и у том периоду је постао близак пријатељ са Јоханом Јебсеном, младим немачким аристократом. У једном тренутку, Гестапо је ухапсио Душка под оптужбом да је комуниста. Јебсен му је помогао да га ослободе.

Зато, када се Јохан појавио у Београду 1940. године и предложио Душку да му постане помоћник у немачком контраобавештајном одељењу, није могао да га одбије. Да би олакшао савест, одмах је све пријавио Енглезима у британској амбасади у Београду и постао и њихов шпијун.

Цео свој посао Попов је радио иза паравана адвоката бродарске компаније. Немци су му дали тајно име Иван, а Британци Трицикл. Путовао је у Рим, Лисабон, Лондон и осим за војне тајне, све време се бринуо и за своју растурену породицу која је бежала од Београда до Дубровника и натраг.

Ијан Флеминг, британски агент је имао задатак да га прати. Наводно, још после првог сусрета Флеминг је постао скоро опчињен њиме. Једно време су проводили много времена заједно. Тако ће му он касније бити надахнуће у стварању главног лика својих романа о Џејмсу Бонду.

Осим узбудљивог и ризичног начина живота, великог успеха код жена, високог стила и довитљивости у свакој ситуацији, Попов је био инспирација и за сам број 007. Наиме, Попов је рекао Флемингу да постоји одређени број који увек зове када се налази у тешкој ситуацији. То је био број његовог стрица Миливоја Попова 26-007, јавља РТС.

Извор: Недељник

Напиши коментар