Желите паметног малишана? Све што треба да урадите је да му сваког дана – читате


Сви родитељи, или бар већина, имају велике планове и снове за своју децу. Желимо да буду паметни како би у животу могли да јуре своје снове и како би имали шансу да их заиста и остваре. Желимо да одрасту у способне, али љубазне чланове друштва.

У данашњем друштву то су велика очекивања. Нарочито ако узмете у обзир да једва имамо времена да испратимо да ли су опрали зубе и ујутру и увече.

А опет, рано детињство је тренутак када се деци постављају темељи за будући успех у животу. Шта је, онда, потребно да бисмо одгајили паметну и добру децу?

Изгледа да је у нашим рукама магични кључ, једна важна навика која је темељ свега. А најбоља ствар је то што она не кошта ништа, а одузима нам само 15 минута дневно. И свако може да је практикује.

Дакле, да бисте одгајили паметно дете, није неопходно да га уписујете на скупе и често заморне програме за мале генијалце. Све што треба да урадите је да му сваког дана – читате. Чак и ако већ знају сами да читају.

Али, понекад је и тих 15 минута много. Родитељи имају превише обавеза – вечера, веш, свађе међу браћом и сестрама, помоћ око домаћих задатака, рачуни и милион других ствари које се неће саме обавити.

То је разлог што је читање деци на глас, нарочито оној која већ умеју да читају, толико ниско на нашој лествици приоритета. А не би смело да буде.

Јeр, ево шта се дешава ако својој деци читате сваког дана, на глас:

  • Ваше дете ће чути велики број различитих речи. Ево и зашто је то важно: „Најважнија вештина које дете може да стекне и пре предшколског узраста, а која га најбоље припрема за будући успех јесте богатство речника пре поласка у школу. Да, деца у школу и иду, између осталог, да би учила нове појмове, али оне речи које дете већ познаје, одредиће ниво његовог разумевања свега што учитељица говори. И пошто је већина упутстава коју деца у периоду основног образовања добијају заправо вербална, дете које има богат речник разумеће већину, док ће деца са слабијим речником каскати.
  • Мозак вашег детета расте, али буквално. Што више детету читате, више ће бити неуронских веза у његовом мозгу.
  • Постављате основ да дете постане љубитељ књига. А то се постаје за цео живот. Читање је основ процеса учења и деца која имају проблем са читањем, имају проблем са учењем уопште. Али у вашим рукама је моћ да свом детету дате кључ успеха у школи а касније и у животу јер „најважнија активност за стицање знања потребног за касније успешно читање је – читање деци на глас.”
  • Понашање вашег детета ће се поправити. Кад читате на глас, ви побољшавате способност свог детета да се концентрише и усмери пажњу, а то су вештине које ће му дефинитивно требати кад пође у школу. Такође, читање детету на глас може да смањи агресивно понашање код деце која такво понашање испољавају.
  • Градите снажну везу са својим дететом. Деца воле када им читате пре свега због те физичке блискости и емоционалног повезивања које читање ствара. А снажна емоционална веза са дететом обезбедиће вам бољу комуникацију, а то жели сваки родитељ.
  • Повећавате ниво емпатије код свог детета. Кад својој деци читате бајке, њихов мозак буквално проживљава све те сценарије, они живе кроз те ликове на неуробиолошком нивоу. Другим речима, своје дете излажете различитим типовима људи и дајете му могућност да се постави у њихове позиције. Тако ће ваше дете сутра бити пријатељ који саосећа, партнер који уме ствари да сагледа и из другог угла кад постоји неслагање и саосећајна особа која помаже онима којима је помоћ потребна.

Дакле, само навика да свом детету свакодневно читате на глас покреће ланчану реакцију свих ових позитивних ствари, па и више од тога. Ако тражите тајну за одгајање паметне деце, нашли сте је. То је читање деци на глас.

Извор: Зелена учионица

Напиши коментар