Игуман Сава: Где нема живе цркве остају напуштене куће

„Размена територија која подразумева разграничење Срба и Албанаца неизбежно води нестанку нашег народа, а самим тим и ових светиња. Зато је веома важно да се сачува живо присуство цркве и да се ово схвати као процес решавања проблема, а не као време када треба пресећи нешто преко колена по сваку цену“, рекао је у интервјуу за ТВ Храм игуман Високих Дечана Сава (Јањић).

Хришћанство никада није изазвало револуцију

„Косово, са својим житним пољима, оно је у знаку хлеба. Метохија, са својим виноградима је у знаку вина. На неки начин, Косово је жртвеник на коме се приносе хлеб и вино који постају тело и крв Христова. Опет напомињем, не Косово само као територија, не Косово само као камење цркава које могу бити и музеји, споменици, него као жива црква у којима се служи света литургија. Зато је Косово литургијски простор, пре свега“, навео је отац Сава, додајући:

„То је разумљиво људима који су надахнути вером, који су надахнути аутентичним схватањем наше вере, али је потпуно неразумљиво, лудост и саблазан, људима који су одбацили логику еванђеља и који то гледају у приземном, једнодимензионалном свету политичких интереса, бројева, процената, којима све ово што ми причамо изгледа потпуно нелогично. Изгледа чак и опасно, субверзивно, иако хришћанство није никада изазивало никакву револуцију“, рекао је дечански игуман.

Сетимо се Мале Азије

„Тамо где нема живе цркве остају само споменици, камење, напуштене куће и сећања. Сетимо се само Мале Азије, ту је хришћанство тако дивно процветало. Одатле је размењено грчко становништво и одатле се раселило православно становништво, данас нема православних цркава. Понегде се, чак, сада обнавља литургија, али врло мало. Тамо не живе хришћани више. Људи чувају сећања на те просторе, али управо једним политичким договором читав један свет, једна вишевековна цивилизација је, на неки начин, избрисана“, подсетио је отац Сава.

„Управо зато ми упозоравамо да они који доносе важне одлуке у данашње време морају да буду свесни управо те одговорности, те једне духовне димензије, те вертикале нашег постојања која показује да није све у једном хоризонталном разумевању стварности и тумачењу стварности. Ствари су много дубље и вишедимензионалније. То је порука цркве коју ми саопштавамо и сведочимо, без обзира колико она изгледала бесмислено и нелогично“, јасан је игуман Јањић.

Процес решавања уместо пресецања по сваку цену

„Заправо, ми ни немамо конкретно политичко решење које би могли оваплотити у неку врсту конкретне стратегије и политичке формуле. Али знамо јако добро, из дубине срца, да размена територија која подразумева разграничење Срба и Албанаца на овоме простору заправо неизбежно води нестанку нашег народа са овог простора, а самим тим и ових светиња на овом простору. Без обзира које се политичке методе употребе да би се нешто сачувало или нешто обезбедило, јер морамо бити свесни да ће то ојачати управо тај једнострани националистички приступ који ће довести до тога да на овом простору више неће бити српског становништва. Претпостављам, како ствари иду, и уопште хришћана, чак и других. Зато је веома важно управо да се сачува живо присуство цркве и да се ово схвати као један процес решавања проблема, а не као време када треба пресећи нешто преко колена по сваку цену, без обзира на последице“, сматра отац Сава.

Тешко ћемо носити бреме савести

„Решење које се очекује јесте оно које треба да одобримо сви ми. Дакле, криза у којој се налазимо истовремено значи и суд. То је суд наше савести и свести, колико смо заиста остали оно што смо били вековима и што нас је сачувало вековима, а колико смо спремни да зарад неких привремених и једностраних интереса, заправо, изгубимо много већу дубину и смисао нашег постојања, историје и идентитета. То је нешто што цео народ треба да одобри и то ће заиста бити једно бреме савести у случају одлуке да се то пресече на једностран начин, бреме савести које ће тешко носити и наша генерација и наши потомци“, закључио је игуман Високих Дечана.

„Није просперитет једнога народа само у материјалном напретку. Има европских земаља из којих се људи такође масовно исељавају. Не треба мислити да ће то аутоматски променити ситуацију. У Косовском Поморављу имамо већи природни прираштај него што је у Београду, процентуално. Имамо и мање исељавања Срба са Косова него што је исељавање из централне Србије“, подсетио је отац Сава.

Први део интервјуа архимандрита Саве Јањића за ТВ Храм можете погледати овде.

Извор: Коссев

Напиши коментар