Караџић очекује ослобађајућу пресуду


И Којић је изразио наду да ће се жалбено веће у овом предмету водити чињеницама и доказима, што је у интересу владавине права и помирења међу народима на овим просторимa

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић очекује да му 20. марта у Хагу буде изречена ослобађајућа пресуда ако другостепено вијеће у његовом предмету буде разматрало само чињенице и доказе, изјавио је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Којић је рекао да је Караџић увјерен да докази, приложени у жалбеном поступку, више него очигледно показују да треба да добије ослобађајућу пресуду пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове.

И Којић је изразио наду да ће се жалбено вијеће у овом предмету водити чињеницама и доказима, што је у интересу владавине права и помирења међу народима на овим просторима.

Прочитај још: Грешка или намера: Хашки трибунал уништио кључни доказ за „Маркале“

– Караџић је и сада у жалбеном поступку јасно и недвосмислено доказао да не постоји никаква одговорност политичког руководства у догађајима који му се стављају на терет. Уважавањем тих чињеница и доказа, први предсједник Српске би требало да се са нама врати у Српску – навео је Којић.

Са друге стране, Којић је у вези са Караџићевим предметом изразио бојазан с обзиром на ранију праксу Хашког трибунала и првостепене пресуде изрицане српском војно-политичком руководству.

– Суд је очигледно одбацивао све или највећи дио жалби, односно доказа које је улагала одбрана и бавио се њиховом паушалном процјеном. Бојазан постоји јер ни раније пресуде нису засноване на правним чињеницама, већ на основу политика – објаснио је Којић.

Он је оцијенио да је Хашки трибунал, користећи накарадну квалификацију кривичног дјела удружени злочиначки подухват, покушавао да окриви комплетно војно-политичко руководство Српске за све догађаје из девесетих година прошлог вијека.

– То није добро јер се изашло из оквира права – поновио је Којић.

Извор: ИН4С

  • 21
    Shares

Напиши коментар