Комеморације усташама на Блајбургу ће бити, хрватски Сабор ће бити покровитељ

Архивска фотографија: Са ранијих комеморација усташама у Блајбургу

Председник Хрватског сабора и генерални секретар ХДЗ-а Гордан Јандроковић тврди да ће комеморација на Блајбургу ипак бити одржана и да ће Хрватски сабор бити покровитељ.

Уочи седнице загребачког ХДЗ-а, Јандроковић је рекао да је главни циљ да се одржи комеморација жртвама.

Он је додао да је о начину одржавања комеморације на Блајбургу више пута разговарано и да се очекује да ће након завршетка дијалога између Хрватске бискупске конференције (ХБК) и Аустријске бискупске конференције бити утврђена „она процедура која је могућа од стране ХБК, дакле, да организују мису онакву каква је могућа, у договору с аустријском страном“.

Католичка црква у Корушкој одбила је раније овог месеца молбу Хрватске бискупске конференције за одржавање овогодишње мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због политичке инструментализације тог догађаја, али Јандроковић каже да се забрана бискупије односи искључиво на бискупа, али да мису може да држи свештеник.

„Што ће бити у идућим данима – то ћемо видети. Хоће ли бити миса, хоће ли бити молитва, али свакако ће се одржати комеморација и Хрватски сабор биће покровитељ те комеморације на Блајбургу“, рекао је Јандроковић.

Извор: РТВ

  • 13
    Shares

Напиши коментар