Лавров Западу: Ваших 500 годинa владавине светом је завршено!


Повратак Русије на светску сцену као равноправног партнера, који пркоси диктирању и ултиматумима, изазива нервозну реакцију Запада, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, у четвртак, на форуму Русија – Земља могућности.

„Постојала је врло нервозна реакција на повратак Русије као равноправног партнера који не намеће ништа другима, али не толерише диктирање или ултиматуме. Реакција наших западних партнера на ово је веома болна“, рекао је.

“Без успеха”, наставио је Лавров. “Не тражимо конфронтацију ни са ким. Желимо да сарађујемо са свима под једнаким условима, на основу узајамног поштовања и тражења равнотеже интереса и узајамно прихватљивих приступа.“

Суштина онога што се дешава јесте “категорично оклевање Сједињених Држава и њихових западних савезника да се усагласе да се 500-годишњи период западне доминације у светским пословима ближи крају.”

Према његовом мишљењу, прелазак на нови , мултиполарни, демократски и праведни светски поредак ће дуго трајати, али већ сада је ова транзиција болна за оне који “имају навику да владају светом вековима.”

Они имају навику да владају“, рекао је Лавров.

Извор: Искра

Напиши коментар