Монсанто мора да плати казну човеку који добио рак због њиховoг хербицида


Федерална порота Окружног суда САД у Сан Франциску наложила је Монсанту да плати више од 80 милиона долара одштете једном човеку из Калифорније оболелом од рака, чију је болест, како је утврђено, делимично изазвала употреба популарног хербицида Раундап.

Шесточлана порота је одлучила да је Монсанто одговоран за болест тог човека јер на свом прозиводу није истакао упозорење на опасност од изазивања рака, пише Њујорк Тајмс.

Пресуда Окружног суда у Сан Франциску представља прекретницу у континуираној јавној дебати о здравственим последицама коришћења Раундапа и ефектима његовог активног састојка, глифосата, који је у широкој употреби у свету за сузбијање корова.

Монсанто се тренутно на судовима брани од више хиљада сличних тужби.

Тужитељ, Едвин Хардеман (70) је на свом имању користио Раундап за уништавање корова и отровног храста пуних 26 година.

Пре четири године, 2015, сазнао је да има нон-Хоџкинов лимфом, а наредне године, након што је Међународна агенција за истраживање рака Светске здравствене организације објавила да је глифосат вероватан карциноген, Хардеман је одлучио да тужи Монсанто.

Немачки хемијски конгломерат Бајер, који је прошле године преузео Монсантно, саопштио је да је разочаран одлуком пороте.

– Ова одлука не мења тежину готово четири деценије интензивног научног рада и закључака регулатора широм света који иду у прилог безбедности наших хербицида базираних на глифосату, и који потврдују да они нису канцерогени – наводи се у саопштењу Бајера.

Компанија тврди да пресуда „нема утицај на будуће судске процесе и одлуке“ и додаје да ће се жалити.

Прочитај још: Монсанто је свесно тровао људе (бар) 35 година – Али нама није дозвољено да то знамо!

Извор: Блиц

Напиши коментар