ПОКС: Обештећење од Хрватске и Словеније за српске фабрике пренете од ’48. до ’55.

Поглед са Палате Албанија на „плен“

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позвао је државни врх да званично покрене поступак да Хрватска и Словенија исплате обештећење за фабрике које су пренете из Србије у те републике од 1948. до 1955. године.


Комунисти су из Србије изместили 76 фабрика у Хрватску и Словенију, а данас су све информације о томе расветљене кроз документе које је објавила ЦИА. Србија би данас била економска сила региона, као и у доба када је била Краљевина, да није системски слабљена и уништавана“, истиче се у саопштењу.

Прочитај још: Сусрет са историјом: Хрватска се градила на рачун Србије

Ми данас тражимо да нам се на поштен начин исплати обештећење за одузету индустрију, која је Хрватској и Словенији донела више стотина милијарди евра прихода током претходних деценија“, изјавио је народни посланик и председник ПОКС-а Жика Гојковић.

Прочитај још: Сусрет са историјом: Сто закрпа сељака из Шумадије

Осим фабрика, из пет градова Србије су однете чак и трамвајске шине, које су пренете у градове других република, наводи се у саопштењу, пренео је Танјуг.

Апелујемо на Врховни суд Републике Србије и Скупштину Србије да покрену спорове против Словеније и Хрватске“, поручио је ПОКС.

Извор: sputniknews

  • 317
    Shares

Напиши коментар