Пуповац: Хрватска се гуши у мржњи према Србима

Карневал у Каштел Сућурцу: Спаљивање лутке са ликом Милорада Пуповац. Фото: Епархија Зворничко-Тузланска

Хрватско друштво које је добило прилику да живи у слободи, умјесто да развија и шири своје границе, гуши се у мржњи. Карневал у Каштел Сућурцу показао се као слика тога.

Овако председник Српског националног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац, за „Новости“, коментарише спаљивање лутке са његовим ликом на карневалу недалеко од Сплита.

Како објашњавате то што је карневал искоришћен да би се послале ове монструозне поруке?

– Машкаре и карневал су увијек коришћени да се насмеју људи, али и да се исмеју они на власти: бискупи, министри, страни намесници, којих је увијек у Далмацији било много. Ријетко кад смо потонули тако ниско да исмевамо слабије и другачије и да карневал служи за подстицање мржње и насиља на основу вјерске, етичке и политичке припадности. Управо то се догодило у Каштел Сућурцу. Као Далматинцу, у чијем завичају је укорењена култура машкара и карневала, све ово би ми представљало разлог за стид.

Да ли спаљивање лутке и скандирање „Пуповац се претворио у пепео“ тумачите као позив на убиство?

– То што се догодило са једне стране је скрнављење богате традиције, а са друге је јуначење над онима над којима се јунаштво не гради. То је одлика кукавица и масе.

Јесте ли забринути за породицу? Осјећате ли се безбједно у Хрватској, с обзиром на то да сте физички нападнути прошле године, а константно трпите и вербално насиље?

– Радим свој посао, заступам своје идеје и у томе ме нико неће зауставити. Ја ћу се са порукама мржње суочити усправне главе, без обзира на то колико је то непријатно.

Да ли је неко од хрватских званичника реаговао због тог испољавања мржње према вама? Је ли вас назвао премијер Пленковић, чију владу подржавате?

– Не очекујем да ме неко штити, већ да се супротстави појавама као што су ове. Ти људи су криви као и свака гомила. Одговорни су они који образују памет те гомиле, главе које стварају такву атмосферу, било да томе доприносе чињењем или нечињењем.

Извор: ИН4С

Напиши коментар