Расте заинтересованост за упис на Војну академију


Начелник Војне академије, генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић наводи да је интересовање за упис на Војну академију велико, као и да расте заинтересованост женске популације за војне школе.

Генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић наводи да је Војна академија као институција веома интересантна за младе које траже изазов.

„Веома смо задовољни интересовањеем што је и логично јер Војна академија ужива високу репутацију у нашем друштву. Ми нудимо врхунско образовање, веома добре услове за живот и рад и наравно пуно изазаова за наше кадете. Омогућујемо веома интезивну сарадњу и на међународном плану. Од почетка године угостили смо неколико делегација војних академија из иностранства – Руске Федерације, Норвешке“, наводи Зрнић.

Додаје да влада појачано интересовање женске популације за упис у војне школе.

„Жене су раме уз раме са мушким колегама. Оне чине око 25 одсто нашег састава и наравно тренд је пораста интересовања женске популације за војне школе“, наводи Зрнић.

Додаје да се странци такође школују на Војној академији.

„Препознајући квалитет нашег образовног система, странци се такође школују на Војној академији. Они се не пријављују на конкурс већ се кроз међудржавне ангажмане и уговоре регулише њихово школовање. Имали смо школоване кандидате из Анголе, Алжира, Намибије Нигерије“, објашњава Зрнић.

Додаје да се кадети Војне академије тренутно налазе на заједничкој вежби са кадетима иуз Аустрије, Мађарске и Чешке.

Конкурс за пријем ученика у Војну гимназију отворен је до 15. марта, а конкурси за Средњу стручну војну школу, Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије биће отворени до 31. марта 2019. године.

У Војну гимназију ове године биће уписано 90 дечака и девојчица, а у Средњу стручну војну школу 65 кандидата оба пола.

Војна академија ове године уписаће 183 кадета, а Медицински факултет Војномедицинске академије 25.

Извор: РТС

Напиши коментар