Русиja послалa тону лекова за Србе на Косову


Увођење такси од 100 одсто на сву робу из централне Србије и Босне и Херцеговине које су приштинске власти успоставили пре више од пет месеци, условили су и отежано снабдевање лековима у здравственим установама и апотекама на КиМ.

Док се у Клиничко – болничком центру у северној Косовској Митровици недостатак одређених лекова надомешћује, ситуација у државним апотекама је знатно лошија. Информације о таквом стању стигле су и до депутата Државне думе Руске Федерације и представника Руске хуманитарне мисије који су данас посетили државну апотеку и болницу у северној Косовској Митровици.

Право на живот и на лечење основно је људско право и ми преузимамо на себе обавезу да у најкраћем могућем року, у сарадњи са државним институцијама Србије, укључујући и председника Србије и Владе Републике Србије, пружимо своју помоћ у снабдевању пацијената неопходним медицинским средствима. Имајући у виду да је изостала реакција међународних хуманитарних организација РХМ је донела одлуку да пружи своју помоћ – изјавио је Јевгениј Примаков, депутат Државне думе Руске Федерације и председника Управног одбора Руске хуманитарне мисије

Саосећање руског народа са народом на Косову и Метохији пренео је Павел Дорохин, депутат Државне думе Руске Федерације.

-Таксе од 100 одсто онемогућавају да они који се лече добију неопходне лекове. Русија као члан Савета Европе постараће се да СЕ постане свестан нарушавања основних људских права на Kосову и Метохији – рекао је Дорохин и додао „да су они, као изабрани представници руског народа у Думи, овде да у име руског народа пруже подршку нашем народу“

Заменик директора KБЦ у Kосовска Митровица др Златан Елек каже да и поред проблема са набавком одређених лекова, болница ради колико толико у нормалним условима.

– Постоје одређене врсте лекова које су у дефициту, али то успевамо да надоместимо. Било је проблема са набавком кисеоника, са одређеним антибиотицима и цитостатицима, али за сада функционишемо нормално – рекао је Елек. Он је додао да су са представницима Руске хуманитарне мисије и депутатима Руске думе разговарали о евентуалној помоћу у набавцу одређених лекова, али и у стручној и у помоћи у апаратури.

– У наредним данима ћемо направити списак и спецификацију потребних ствари које ћемо доставити нашим пријатељима из Русије – рекао је др Елек.

Извор: Новости

Напиши коментар