Стручњаци и етичари затражили мораторијум на генетски инжењеринг људским полним ћелијама и ембрионима


Водећи стручњаци и етичари затражили су мораторијум на генетски инжењеринг људским полним ћелијама или ембрионима у сврху рођења генетски измењених беба, након што је кинески лекар прошле године обзнанио рођење генетски модификованих близнакиња.

Кинески стручњак Хе Јианкуи рекао је да су његове близнакиње генетски модификоване да буду отпорне на вирус ХИВ и да није реч о тзв. дизајнираним бебама с одређеном бојом очију или коефицијентом интелигенције, али његова је објава изазвала осуде у свету.

Прочитај још: Кина: једна жена носи ГМО бебу, покренута истрага

Научници и етичари желе мораторијум на манипулисање људским јајним ћелијама, спермом или ембрионима јер би то „могло имати трајне и могуће штетне учинке на врсте“.

Глобални мораторијум био би на снази све док земље не израде међународна начела која ће одредити на који ће се начин користити технологија, написали су у чланку у часопису Nature.

Не би обухватио генетски инжењеринг на истраживања која не би водила рођењу деце.

Оквирни план који захтевају зауставио би пустоловне покушаје за „реинжењерингом људске врсте“, пишу стручњаци у часопису.
Увођење генетских модификација у будуће генерације имало би трајне и могуће штетне последице на врсте„, написали су.

Френсис Колинс, директор америчког Националног института за здравство написао је у писму часопису да се „НИХ чврсто заузима“ за забрану и праксу која би требало одмах да ступи на снагу све док се земље не обавежу на поштовање међународних начела која ће одредити „хоће ли и под којим условима таква истраживања бити настављена“.

„Нема сумње да технологије измене генома имају огроман потенцијал“, каже Колинс и додаје да има превише научних и етичких питања која траже одговоре.

Неки научници сматрају позив за забраном непотребним јер неће спречити тајни рад стручњака какав је Хе Јианкуи који није поштовао научне кодексе.

Хелен О’Нил, директорка програма за Репродуктивне науке и здравље жена на лондонском универзитету сматра да предлог занемарује чињеницу да забрана већ постоји.

Законске и етичке мере постоје у Кини и то што је Хе „чинио није зато што му је то допустио закон“, јер он је закон кршио, рекла је О’Нил.

Извор: РТВ

Напиши коментар