Уџбеници у Хрватској о жртвама Србима: „Сами за то криви“

Хрватски уџбеници за основну и средњу школу већином и даље приказују Србе кроз негативне стереотипе створене 1992. године, пише часопис „Хисторијски зборник“

Поред негативних стереотипа, приметни су и трендови одмицања од њих, пише у најновијем броју овог научног часописа.

Аутор чланка Домагој Швигир уочава две фазе у настанку стереотипа, од којих прва почиње 1992, кад је створена ратничка слика о прошлости односа Хрвата и Срба, а друга од 1996, када се уводе паралелни уџбеници у наставу, преноси хрватска новинска агенције Хина.

То није обезбедило аутоматско повлачење уџбеника који злоупотребљавају историју, али је, наводи аутор, омогућило појаву оних који почивају на научном приступу прошлости и настави историје.

Према аутору, прва група уџбеника ствара изразито негативне стереотипе помоћу генерализације, дискриминације и сукобљавања „нас“ и „њих“. Кључни синтетски појам у обликовању слике о Србима постаје „великосрпска хегемонија“ , а чак и кад се говори о жртвама Србима, каже се да су „сами за то криви“, наводи аутор.

Он у том контексту подсећа на изјаву бившег директора Агенције за одгој и образовање Винка Филиповића да је „Домовински рат тема која не сме и не може бити интерпретирана на различите начине“.

Што се тиче друге групе уџбеника, они покушавају да прикажу Србе уравнотеженије, одмереније, с више уважавања. Они су, наводи аутор, настојали да прате европске досеге у критеријумима за одабир уџбеничког садржаја, као и у методици историје, приступајући садржајима критички.

Швигир, међутим, упозорава да је проблем наставни план и програм који уџбеник мора покрити, па остаје мало могућности за иновацију.

„Хисторијски зборник“ је часопис Друштва за хрватску повјесницу које непрекидно делује од 1947. и најстарије је струковно друштво у Хрватској.

Извор: Б92

  • 117
    Shares

Напиши коментар