У Принциповом селу живи једини његов потомак, имењак Гаврило (ВИДЕО)

Графит Гаврила Принципа, Београд, улица Гаврила Принципа, аутор: БУНТ!

Село Обљај код Босанског Грахова надалеко је познато по Гаврилу Принципу. На његовом родном имању је спомен кућа, која је обновљена прије пет година. Данас у Обљају живи једини потомак Принципове лозе.

Гаврило Миле Принцип данас, како каже, живи на темељима српске историје. Име и презиме које носи за њега су привилегија, али и обавеза.

– Гаврило је за мене једна велика обавеза, његово само име и презиме су велика обавеза коју морам часно да чувам – каже он.

Планинар, који у себи носи умјетничку црту, за разлику од славног претка којег историја често описује као страственог читаоца, савремени Принцип, отишао је и корак даље.

– Пишем и прозу и поезију, а до сада сам објавио четири књиге пјесама. У припреми је и монографија о Гаврилу, а завршио сам и роман „Гаврилов Гавран“ – каже он.

Име, презиме и потомство у животу му нису донијели повластице, али га зато неугодности нису мимоишле. Присјећа се како су га једном, сасвим случајно, легитимисали у Хрватској. Међутим, своје поријекло и претка увијек је бранио истином и бритким језиком.

– Када су гледали личну карту један је рекао „Људи дођите да видите ко нам земљу гази“, па ме је онако гледајући питао „Јел` онај твој убио краља Александра?“. Ја кажем „Ма какви мој убио краља Александра, мој је убио вашега, па сте ви из револта убили краља Александра“ – прича Гаврило.

Гаврило вјерно сакупља старе предмете Принципове породице који су успјели да одоле зубу времена. Чува их на родном огњишту познатог претка, које се налази одмах уз његов дом, а на којем је 2014. године по трећи пут обновљена Принципова кућа.

Обљај данас обилазе и ријетки туристи којима се Гаврило радо нађе на услузи и говори о историји. Жали само једно Принцип, што је за разлику од историје, Обљај данас готово пуст. Дјечију грају и несташлуке сада су замијенили мук и тишина.

Извор: РТРС, Искра

  • 36
    Shares

Напиши коментар