Данас је Велики петак


У глуво доба ноћи, уочи Великог петка, по предању, на трен и ветрови утихну, а реке и потоци се зауставе. Воденице застану и читав свемир тоне у тишину и тугу због Христове смрти. Такав је и дан који долази.

На Велики петак, Исус је одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата, који га је осудио да буде распет на крсту.

Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава, а такође у народној традицији је да се тог дана не раде послови у пољу и у кући.

„На Велики петак ништа се није радило, никакви знаци радости се нису испољавали, ни песма, ни игра, жене се чак нису ни чешљале, ни умивале. Једино шта је било дозвољено, то је припрема за Усрс“, каже Светлана Ћалдовић, етнолог.

.Велики петак је дан жалости, али и увод и припрема за највећи и најродоснији празник – Ускрс.

У неким крајевима се зато данас пали ватра да би све зло изгорело, а и пост на води носи прочишћење како би душа и тело били достојни жрве Христове, чије се толико страдање, само васкрсењем могло наградити.

На Велики петак се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи са Благовестима. Од Великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на црквама, јер су она у православној цркви знак радости.

Извор: РТС

Напиши коментар