Марија Захарова о хапшењу Асанжа: Рука „демократије“ стеже грло слободе


Рука „демократије“ стеже грло слободе – тако је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала хапшење Асанжа.

Захарова је то написала на свом налогу на Фејсбуку.

Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да се нада да ће сва Асанжова права бити поштована.

„Ако су наводи медија тачни, он је ухапшен у Лондону, тако да немам ништа више ту да додам. Ми се надамо, наравно, да ће сва његова права бити поштована“, рекао је Песков новинарима одговарајући на питање да ли је Русија спремна да додели азил Асанжу, пренео је Тас.

Асанж (47) је ухапшен данас у Амбасади Еквадора, пошто му је влада те земље укинула азил.

У еквадорској амбасади Асанж се налазио од 2012. године, како би избегао изручење Шведској, која га је теретила за сексуално злостављање.

Асанж је негирао оптужбе и одбијао изручење, страхујући да ће га Шведска предати властима САД које га оптужују за обелодањивање поверљивих војних и дипломатских докумената.

„Викиликс“: Асанж је ухапшен да би био изручен Америци а тамо му прети смртна казна


Међународна непрофитна организација Викиликс, чији је оснивач Џулијан Асанж данас ухапшен у Лондону, оптужила је „моћне актере“, укључујући америчку Централну обавештајну агенцију (ЦИА), за „софистициране напоре“ да се Асанж дехуманизује, делегитимише и одведе у затвор.

„Викиликс“ је навео да је Џулијан Асанж ухапшен са циљем да се изручи Америци. Иначе, Асанжу у Америци прети и смртна казна.

Организација је на свом налогу на Твитеру објавила фотографију Асанжа, уз коју је написала да је „овај човек син, отац и брат“, да је он освојио десетине новинарских награда и да је био номинован за Нобелову награду за мир сваке године од 2010.

„Моћни актери, укључујући ЦИА, ангажовани су у софистицираним напорима да се он дехуманизује, делегитимизује и затвори“, навео је Викиликс уз хештег „Заштити Асанжа“.

  • 316
    Shares

Напиши коментар