Народ спречио рушење крстионице у Боки которској

Фото: ИН4С

Полиција, која је рано јутрос покушала да опколи острво на којем се налази крстионица чије је рушење било најављено за данас, повукла се због великог броја људи, који су се окупили како би одбранили грађевину, јавила је Телевизија Црне Горе.

Раније данас, свештеник Манастира Михољска превлака, позвао је полицију да се повуче с острва. На острву је, судећи по фотографијама и видео снимцима, присутан велики број људи, који су се окупили да би спречили рушење крстионице на води.

Радио Тиват јавио је да рушење крстионице није обављено, јер је велики број верника са свештенством држао молебан и опколио грађевину чије рушење је требало да буде обављено јутрос у девет сати, а на основу решења Дирекције за инспекцијске послове и надзор Министарства одрживог развоја и туризма (МОРТ).

Током ноћи звонила су и манастирска звона која су позивала вернике на отпор молитвом. На Фејсбук страници Манастира Михољска превлака објављено је да је острво на којем се налази крстионица полиција опколила са копна и са мора. Наводе да је полиција почела да пристиже јутрос пре пет сати, иако је рушење било најављено за девет сати.

„Најављено у 9.00, а дошли су преварно у 4.35 часова, са угашеним светлима са мора, покушавши да тајно и нечујно опколе крстионицу у којој се мноштво народа молило и учествовало на служби Божијој“, наводи се на Фејсбук страници. Начелник Центра безбедности Херцег Нови Горан Банићевић и начелник ОБ Тиват Драган Контић разговарали су са свештеником Миајлом Бацковићем, тражећи да се верници повуку, како би се приступило рушењу.

Бацковић им је, како преноси Радио Тиват, навео да је Митрополија црногорско-приморска више пута нудила држави да плати закуп понте. Крстионица је у зони Морског добра, али је део манастира, односно изграђена је на постојећој понти која је предвиђена за крштења и, што је најважније, није нико презиђивао море, како то раде многи око нас, није нико заузимао морски простор. Једноставно смо на постојећој понти направили црквицу од 11 квадрата и опет понављам, не бежимо од тога да платимо закуп те понте“, истакао је Бацковић.

У једном тренутку мирног окупљања верници су донели службеницима полиције кафу и чај, а они су се око 7.30 повукли јер се нису стекли услови за рушење.

Од девет часова у крстионици архијерејску литургију служи епископ диоклијски Методије са свештенством. Литургији присуствује незапамћено велики број верника, међу којима су посланик ДФ Милун Зоговић, председник Праве Црне Горе Марко Милачић, потпредседник Општине Херцег Нови Милош Коњевић, председница СО Котор Драгица Перовић, одборници тиватске, которске, херцегновске и будванске општине.

РТЦГ подсећа да је Министарство одрживог развоја и туризма (МОРТ) наложило раније Митрополији црногорско-приморској да уклони овај објекат, али они то нису урадили у остављеном року. У складу са законом, Министарство је по огласу ангажовало „треће лице“ да то учини.

Извор: РТВ

Напиши коментар