На нашу срамоту: НАТО обучава српске командосе, бомбардовање забрањена тема!

Војско наша, па зар са тим планетарним убицама који су нам земљу затровали на хиљаду година?

Седморо официра из Команде здружених снага НАТО у Напуљу одржава у касарни у Панчеву тродневни курс припадницима Специјалне бригаде Војске Србије.

Циљ обуке је размена искустава о противпобуњеничким операцијама, потврђено је ФоНету у Канцеларији НАТО у Београду.

На курсу учествују 22 официра Војске Србије, чина од поручника до потпуковника, а најбројнији су командири чета.

Они се упознају и са заједничком савезничком доктрином о противпобуњеничким операцијама, као и обавештајним и операцијама цивилно-војне сарадње.

Бомбардовање „забрањена“ тема

На питање да ли је, с обзиром да се курс одржава у време обележавања 20 година од НАТО бомбардовања, било разговора и на ту тему, представници Канцеларије НАТО кажу да постоји „џентлменски споразум да се о томе не прича, јер професионалци не говоре о тим стварима“.

з Канцеларије НАТО су објаснили да је тај курс и специфичну обуку затражила српска страна и да нису очекивали тако добар ниво обучености припадника Војске Србије.

Потпуковник немачке војске Томас Франц из Одељења Команде здружених снага за за војну сарадњу рекао је ФоНету да је почаствован што је у у Србији као представник НАТО и што има прилику да размењује идеје са српским официрима.

„Током курса покривамо огроман опсег тема. Фокусирамо се на информационе операције, на свеобухватни приступ, али укључујемо и више војне теме, као што су деловање против импровизованих експлозивних направа и ангажовање специјалних снага у противпобуњеничким операцијама“, објаснио је Франц.

Према његовој оцени, Војска Србије је достигла веома висок ниво интероперабилности са снагама НАТО.

Концепт оперативних способности НАТО је процес, то је дугорочни ангажман, наш рад се никад не завршава, долазе нови регрути који морају да буду обучени, а статус НАТО евалуације мора да се поново процењује након две године, истакао је Франц.

Он је напоменуо да је у сарадњи НАТО са Србијом корист обострана, поготово што долази до размене идеја и што српски официри веома активно учествују у обуци.

Франц је подсетио да НАТО прихвата неутралност Србије и веома много цени њен допринос мировним операцијама под окриљем Европске уније (ЕУ) и Уједињених нација (УН).

Како је нагласио, у ЕУ препознају НАТО стандарде као веома високе на пољу интероперабилности, што значи да Војска Србије може да користи обуку и процедуре провере знања Алијансе и за обучавање својих снага за мировне операције.

Почетак тродневне обуке био је у уторак у панчевачкој касарни, коју су тада другим поводом посетили министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, али се нису састали са официрима НАТО.

Коментар Магацин-а: Није време када се вреди позивати на емоције, на образ, на част, али вас ваљда бар сузе мајки, сестара и деце погинулих прогањају у сновима, све вас који ћутке прихватате да имате после са тим садистичким убицама из НАТО пакта.

Извор: Мондо

  • 196
    Shares

Напиши коментар