Србија: Млади највише верују себи, породици и цркви

Фото/Илистрација

Грађанске инцијативе (ГИ) представиле су резултате истраживања који су показали да ученици средњих школа имају „веома ниско поверење у институције државне и локалне власти, док највише поверења имају у себе, породицу, пријатеље и верску институцију“.

Представљајући истраживање „Евалуација ефеката предмета Грађанско васпитање – 10 година после“, резултати су показали да су ученици тих школа „мало заинтересовани за политичка збивања и друштвени ангажман, као и да су осредње упознати са актуелним политичким збивањима и углавном се информишу путем интернета (75 одсто) и телевизије (53 одсто)“.

Млади су такође у већој мери „евроскептици“, тако да на питање колико је према њиховом мишљењу важно за Србију да постане чланица ЕУ „само 11 одсто њих је рекао да им је врло много важно, а 25 одсто је одговорило са нимало“.

Када се говори о социјалној дистанци према припадницима других мањинских група „она генерално није изражена, али ипак постоји према Албанцима (36 одсто), припадницима ЛГБТ+ популације (41 одсто) и особама оболелим од сиде (40 одсто)“.

Када се говори о њиховом познавању градива Грађанског васпитања (ГВ), ученици су „најмање овладали појмовима као што су расизам или етноцентризам, затим делатностима неких медјународних организација, улоге грађана у демократском друштву, док су са друге стране добро овладали темама као што је подела власти“.

У поређењу са резултатима сличне студије спроведене 2009. године, млади су показали виши ниво знања.

Извор: Н1

Напиши коментар