Француска забрањују адитив Е171 који се користи у исхрани

Фото: Србија данас

Француска ће од 2020. године забранити коришћење титанијум диоксида као адитива у исхрани, након што је национална агенција за здравље и безбедност саопштила да нема довољно доказа који би гарантовали безбедно коришћење тог адитива.


Титанијум диоксид који је означен као адитив Е 171, користи се у различитим производима, укључујући чоколаде или жвакаће гуме, пренео је Ројтерс.

Француска је 2017. године наложила детаљну претрагу те супстанце, после објављене студије о здравственим ефектима титанијум диоксида на животиње.

Титанијум диоксид (Е171) користи се да би храна изгледала лепше. Он чини да намирница делује светлије. Научници су раније открили да он може спречити ефикасну апсорпцију хранљивих материја у дигестивном тракту, што, последично, може да појача инфламацију односно хроничне запаљенске процесе у организму.

Према студији француског Националног института за агрикултуру (ИНРА) титанијум диоксид пролази кроз зид црева и долази до других делова тела животиње.

Из Националне агенције за здравље и безбедност (АНСЕС) је речено да за сада нема довољно доказа којима би се утврдило да је наведена супстанца безбедна за коришћење у људској исхрани.

Француска влада каже да ће о одлуци обавестити Европску комисију и остале чланице Европске уније.

Извор: Мондо

Напиши коментар