Џаред Израел: „Прави геноцид је почињен у Српској Крајини, а не у Сребреници“


„Тврдње да је у Сребреници почињен највећи геноцид после Другог светског рата срамотне су зато што се то тамо није догодило, а прави геноцид у којем је убијено око 2.000, а протерано 250.000 људи почињен је у Републици Српској Крајини“, изјавио је амерички писац и публициста Џаред Израел.

– За дешавања на овим просторима заинтересовао сам се још 1991. године и пратио сам све. Видео сам да медији у Америци углавном објављују једностране извештаје о свему и зато сам почео да се бавим дешавањима и схватио сам да је најважније питање у ствари питање Сребренице – рекао је Израел за бањалучки Глас Српске.

Он је навео да сви светски медији, па тако и у Америци, сваке године направе поплаву вести о Сребреници.

– Сваке године се појављују нови сведоци који причају своје наводно страшне приче и говоре о ономе што се њима наводно догодило и износе своје виђење онога што се догодило у Сребреници, а практично нико критички не посматра све што објављују – рекао је.

Он је навео да је девет година студиозно пратио изјаве сведока пред Хашким трибуналом.

– То је немогуће шта су сведоци говорили. Ту је било страшних прича, као рецимо како је стари човек носио двоје деце, а онда га је зауставио српски војник, рекао му да спусти децу и убио их. То су страшне приче, а најстрашније је што су лажне – казао је Израел.

Говорећи о томе због чега су људи на Западу веровали у лажне приче сведока из Сребренице, он је навео да је то због тога што „тим сведоцима нико није смео да каже да лажу“.

– Њих сви третирају као свете жртве и нико њихов статус није смео ни случајно да доводи у питање – рекао је он и додао да су често и поједини српски адвокати то прихватали здраво за готово и снисходљиво се понашали према лажним жртвама.

Израел је навео и да Сребреницом покушава да се замени Јасеновац на начин да се каже „усташе су су биле лоше, али, ево, видите да су Срби много гори“, што је, каже, недопустиво.

Израел је рекао да је на позив председника Организације старешина Војске Републике Српске Милована Милутиновића дошао у Бањалуку да учествује у раду међународне конференције „Сребреница, стварност и манипулације“.

Прочитај још:

Историјски пројекат Сребреница: Колико су поуздани форензички подаци хашког Трибунала?
Зашто је мртав Србин само мртав, а мртав Бошњак — жртва (видео)
Из историје Босне и Херцеговине или шта је било пре Радована Караџића
Усташко „буре крви“ од сребреничких Срба као поклон Павелићу

Извор: Вести

  • 350
    Shares

Напиши коментар