Акција против ГМО хране и у Нишу

Фото: Танјуг/Зоран Зестић

Ниш је један од градова у коме ће бити одржана акција против генетски модификоване хране (ГМО), а скуп је најављен за суботу 18. мај од 11 сати на Тргу краља Милана. „Србија без ГМО“ је слоган овогодишњег окупљања.

На скупу ће, најављују организатори, говорити представник Пчеларског савеза Србије, новинар и представник Српског еколошког центра Мирослав Живковић и Жељко Стојковић из исте организације, Јована Стојковић из Покрета „Живим за Србију“, Горан Токић испред организације „Одбранимо реке Старе планине“ и новинарка Биљана Ђоровић.

Ниш је међу 136 градова и општина Србије са усвојеном Декларацијом против ГМО који представљају 77,2% укупне територије Србије и 84,5% укупног становништва. Одборници Скупштине Ниша усвојили су Декларацију о ГМО 16. априла 2013. године (против ГМО изјаснили су се и одборници општина Медијана и Палилула) – додају организатори.

Истог дана од 17 сати ће предавање на тему „Генетички модификовани организми“ у сали Цркве светог цара Константина и царице Јелене одржати Мирослав Живовић.

Скуп у Нишу организују Еколошки покрет Ниша и Дружина светог краља Милутина.

Окупљање је надстраначко – неће бити допуштено истицање страначких обележја – напомињу организатори.

Осим у Нишу скуп против ГМО хране одржаће се и у Београду, Крагујевцу, Сремској Митровици и Новом Саду.

Повезано: Марш “Србија без ГМО“ – 18.маја у оквиру међународног протеста „Марш против Монсанта-Бајера“

Извор: Јужне вести

Напиши коментар