Епископ Теодосије: Акција на Косову на руку онима који заговарају поделу

Епископ Теодосије

Епископ рашко призренски Теодосије осудио је „претерану употребу силе од стране Косовске полиције на северу Косова“. Додао је да је нескривена буталност имала за циљ да застраши Србе, а да се север Косова дисциплинује под изговором завођења реда. Епископ каже да ови догађаји иду на руку онима који заговарају територијалну поделу.

„Без обзира на стварне мотиве ове акције, премлаћивања, упади у куће у којима су цивили, жене и деца застрашивани, ломљење намештаја, уз нескривену бруталност, показују да је намера Приштине била пре свега да застраши наше становништво и демонстрира силу“, истакао је епископ Теодосије, а објављено на сајту епархије рашко призренске.

Како је навео, посебно осуђује употребу силе против припадника УНМИК-а.

„Док истовремено Приштина игнорише гажење владавине права и институционални терор који општина Дечани примењује против манастира Високи Дечани, одбијајући извршење судске одлуке Уставног суда Косова, претећи манастиру блокирањем пута и протестима на сам празник Вазнесења, север Косова се дисциплинује бруталном употребом полицијске силе, под изговором завођења реда“, рекао је епископ Теодосије.

Према његовим речима, „овакви поступци нимало не доприносе ни владавини права, нити изградњи међуетничког поверења, већ још више дестабилизују ионако тешку безбедносну ситуацију на Косову и највише иду на руку онима који без икаквог стида упорно заговарају идеју територијалне поделе на етничкој основи“.

„Као Црква остајемо чврсто уз свој верни народ, апелујемо на владавину права која треба да се примењује према свима једнако, а не по кључу етничке и верске припадности и очекујемо од КФОР-а и међународне заједнице да спрече понављање оваквих немилих догађаја“, саопштио је епископ Теодосије.

Извор: Н1

Напиши коментар