Политика изнад спорта: УЕФА уводи драконске казне за државе које неће да угосте „Косово“

Делије, навијачи Црвене звезде, на утакмици квалификација за УЕФА Лигу Европе на стадиону Рајко Митић. Фото: Небојша Параусић

Европска фудбалска унија (УЕФА) пооштриће правила како би спречила земље које не признају Косово да одбију гостовање те репрезентације.

Ако се „Косово“ пласира на Европско првенство 2020, своје прво велико такмичење, ту селекцију ће морати да угосте и оне земље које не признају независност Косова, јавила је агенција АП.

Четири од 11 земаља домаћина турнира наредне године не признају независност Косова, а то су Азербејџан, Румунија, Русија и Шпанија, преноси агенција Бета.

Председник УЕФА Александар Чеферин изјавио је да правила обавезују тимове да прихвате да играју против косовских националних и клупских тимова као резултат жреба, било на њиховој или „територији Косова“.

То би могло да доведе до несугласица између УЕФА и неких земаља, као што је Украјина, која не признаје независност Косова и због тога је своју домаћу квалификациону утакмицу за Светско првенство 2018. годне против Косова преселила у Пољску.

„Косово“ је у Групи А квалификација за ЕУРО заједно са Енглеском, Бугарском, Црном Гором и Чешком. Све те земље Косово признају као независну државу.

Извор: sputniknews

Напиши коментар