Истраживање о медијским навикама: Чак 39 одсто грађана Србије не верује медијима


Истраживање о медијским навикама и потребама публике у Србији показало је да 39 одсто грађана не верује медијима, док свега 23 одсто делимично или потпуно верује јавним гласилима, преноси лист „Данас“.

Лист „Данас“ је пренео да је истраживање које је представљено на конференцији „Медиа Талкс“ у организацији УСАИД, показало да трећина грађана на обраћа пажњу на изворе медијског садржаја, иако су испитаници навели да препознају у медијима да има много лажних вести и дезинформација.

Програмски директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар, организације која је радила истраживање на 1.500 испитаника, казао је да неповерење у медије чешће код образованијих и урбанијих људи старости од 20 до 40 година који живе у већим и боље развијеним местима.

„Као проблем медија градјани препознају у највећој мери лажне вести, како мисли сваки четврти испитаник, док је на другом местом утицај политичких странака 16 одсто“, рекао је Клачар и додао да мањак професионалних новинара као проблем види 15 одсто градјана.

Он је навео да као проблем десет одсто грађана види таблоидизацију и вулгаризацију, цензуру девет одсто, док лош квалитет садржаја осам одсто и додао да 24 одсто грађана бира медије у које има поверење.

Он је изнео податак да што се тиче интересовања за локалне теме на првом месту је временска прогноза, потом комуналне информације, затим локални догађаји у култури.

„Више од трећине публике жели да медији буду отворени и да уваже ставове публике о предлагању тема,а сваки пети каже да је важна могућност остављања коментара на сајтовима“, истакао је Клачар.

Око 26 одсто испитаника сматра да су међу најпоженијим медијским форматима у Србији кратки видео садржаји, затим фактографски текстови са 19 одсто, док дуже аналитичке текстове жели седам одсто.

Истраживање је показала да трећина грађана не зна како приступа садржајима на интернету, док су на другом месту они који приступају вестима путем претраживача, а потом они који иду директно на медијске портале.

Преко мобилних телефона вестима приступа 62 одсто грађана, док преко рачунара 19 одсто, а 18 одсто њих је рекло да не користи интернет.

Резултати су показали да је 11 одсто грађана спремно да плаћа медијски садржај и да је просек који би издвојили за те сврхе 745 динара.

Извор: Бета

Напиши коментар