Италијански пилот: Присуство осиромашеног уранијума код тумора костију

Београд 1999. године, графит на француској амбасади

Бивши италијански пилот Доминик Леђеро изјавио је данас у Нишу, на симпозијуму о посљедицама НАТО бомбардовања Србије, да медицина свакодневно напредује и да је новим техникама утврђено присустсво осиромашеног уранијума код тумора костију.

– Прије неколико дана употријебљена је нова техника, испитивање ДНК-а и биопсија је недвосмислено показала присуство осиромашеног уранијума код тумора костију – рекао је Леђеро, сада представник невладине организацији Опсерваторе милитаре.

Симпозијум је окупио бројне стручњаке из Русије, Грчке, Малте, Италије и Србије, а изложено је укупно 35 научних радова, јавио је РТС.

У Италији је већ донесено 80 правоснажних пресуда према којима породице војника жртава осиромашеног уранијума треба да буду обештећене.

Срђан Алексић, организатор симпозијума чији је мото „Истином до правде“, подсјетио је да је Скупштина Србије формирала комисију која утврђује узрочно- посљедичну везу између осиромашеног уранијума и обољелих.

– Имамо прелиминарни извјештај да дјеца рођена послије бомбардовања више оболијевају од тумора. Када се утврди та веза, онда можемо да покренемо поступак – рекао је Алексић.

На скупу је промовисана и књига „Године тишине и уранијумски војници“ у којима су забиљежене најбитније ствари и искуства људи који су на било који начин повезани са осиромашеним уранијумуом.

Извор: Искра

  • 24
    Shares

Напиши коментар