Модел будућности: Радна недеља од 4 дана за бољу продуктивност и мање стреса


Прошлог месеца, Свјетска здравствена организација класификовала је синдром изгарања као професионални феномен који произлази из стреса на радном месту и доводи до исцрпљености и психичке одсутности.

Према извјештају објављеном 2018. године, продуктивност руске радне снаге је међу најнижим у поређењу са највећим свјетским економијама, упркос томе што велики број сати проводе на послу.

Руски премијер Дмитриј Медведев претпоставља да ће у будућности бити усвојена четвородневна радна недјеља како би се помогло радницима да превазиђу синдром изгарања и хронични умор.

Врло је вероватно да ће у будућности четвородневна радна седмица бити основа социјалног и радног уговора“, изјавио је Медведев на Међународној конференцији рада у Женеви.

Он је рекао да константно трагање за успјехом радника доводи до хроничног стреса и умора, што доводи до смањења продуктивности.

Навео је недавни пример новозеландске компаније која је увела четвородневну радну недељу са тродневним викендом. Као резултат тога, рекао је он, продуктивност радника на сат повећала се за отприлике 20 одсто, а ниво стреса код запослених значајно је смањен.

Извор: ИН4С

  • 3
    Shares

Напиши коментар