Олег Бонаренко: Русија и САД морају да реше балкански проблем


Косовски проблем ће највероватније морати да реше САД и Русија упркос могућим ризицима. Олег Бондаренко, такође је скренуо пажњу на чињеницу да ће косовска и албанска страна ескалирати сукоб.

Овакво мишљење, како преноси дописник РИА „Нови Дан“ могло се чути на презентацији извештаја Технологије и методе друштвеног и политичког притиска Запада на власт у Србији, припремили су стручњаци аналитичког центра Агенције за социјални инжењеринг и Балканист.ру портал.

Конкретно, ванредни професор Руског државног универзитета нагласио је да је данас читавом свету очигледно да се косовски проблем не замрзава због „лоших“ Срба, већ зато што Албанци „стоје у позицији апсолутног потпуног порицања“. “Јасно је да су сви покушаји српског руководства да постигну споразум ништавни. Ово је већ препознато од стране светске заједнице. Сада видимо од стране Срба много већу спремност за компромисно решење него код Албанаца “, изјавио је он.

Према његовим речима, „ако су до прошле године, у очима светске заједнице, Албанци били добри момци на Балкану, а Срби лоши, дословно у последњих годину и по дана слика је почела драматично да се мења.“ „Срби се ослобађају негативног вела који их прати од деведесетих: да су сви Срби „геноцидни“, да убијају и кољу. То је резултат информативних кампања против Србије, које су спровеле америчке ПР агенције, прво у интересу Хрватске, затим босанских Муслимана “, навео је стручњак.

Са своје стране, директор Фондације за напредну политику, Олег Бондаренко, такође је скренуо пажњу на чињеницу да ће косовска и албанска страна ескалирати сукоб. “Последњих година видимо покушај да се угуши било која српска мисао, све манифестације критичке природе. Приштина је најавила стварање сопствене војске, а међународна заједница није приметила. А круна је била да су лидери Косова и Албаније почели гласно да говоре да неће дати ни центиметар своје земље Србима. Иако је током читаве прошле година било говора о могућем разграничењу, размени територије између Београда и Приштине ”, рекао је он.

Стручњак је такође напоменуо да се пројекат „Велика Албанија“ брзо формира пред целом светском заједницом. „Граница између Косова и Албаније је већ уклоњена, не само за људе него и за кретање робе, укључујући и дрогу и све остало што је специфично за тај регион, нажалост,“ изјавио је Бондаренко.

У међувремену, према Петеру Искандерову, вишем истраживачу Института за славистику Руске академије наука, кључ за решавање проблема може бити у пројекту Велике Албаније. „Парадоксално је, али, по мом мишљењу, објективно, тежња албанских лидера да окупљају албанске земље може допринети чињеници да ће Србија бити у стању да брани своје интересе на Косову у облику у којем су они могући. Као што је то управо територијално разграничење које је одбачено, укључујући и вође одређеног броја европских земаља, што може да омогући Србији да реши задатке обезбеђења интереса косовских Срба и да врати земљу под сопствену контролу “, рекао је он.

Према речима стручњака, проблем закључивања споразума о питању Косова између Београда и Приштине лежи у чињеници да ни Европска унија не може доћи до консензуса. Посебно, према Бондаренку, Брисел је већ доказао да није у стању да реши проблем Косова, а одлазећа бриселска елита брзо губи утицај. „Меркел (немачка канцеларка Ангела Меркел) не може ништа наредити Албанцима, иако је Немачка главни економски спонзор независности Косова, о Макрону да и не говорим (Емануел Марон — председник Француске)“, рекао је он.

Истовремено, према речима Екатерине Ентине, заменице шефа Оделеља за светску политику Високе школе за економију, позиције Берлина и Париза у решавању балканских територијалних питања се разликују. “Планови територијалне демаркације и свако кретање граница у региону је табу тема за немачку управу. Они то не виде ни на који начин. Макронова дипломатија у потпуности дозвољава размене како на Косову тако и у региону у целини ”, објаснио је стручњак.

“Чињеница да Косовари отворено траже укључивање Вашингтона у формат преговора није изненађујућа. У случају Сједињених Држава, Београд је већ најавио да ће тражити везе са Москвом. Очигледно, пре или касније, видећемо промену у преговарачком оквиру ”, рекла је Ентина.

Истовремено, стручњак је скренуо пажњу на чињеницу да би, упркос интересу Москве за решавање ситуације, преговори за Руску Федерацију са учешћем Сједињених Држава били прилично тешки.

У том смислу, Искендеров је изразио мишљење да укључивање Москве и Вашингтона у решавање косовског проблема подразумева ризике. „Није случајно да се у контексту споразума, стварање америчке војне базе помиње не само на Косову, већ и у централној Србији“, подсетио је он.

Према Бондаренку, питање признавања Косова одавно више није искључива надлежност Србије. Истовремено, стручњак је нагласио да је тренутна ситуација на Косову уско повезана са будућношћу Србије — спољни актери активно утичу на унутрашњу политичку ситуацију и припремају нову „обојену револуцију“.

„У Србији је могућ пуч који се активно припрема. И можете сачекати нову фазу протеста у јесен. То је питање не само регионалне сигурности, већ и континенталне сигурности. Вучић је, с једне стране, оптужен за покушај предаје Косова, с друге стране, они су се залагали за брзу одлуку о Косову. Дакле, то је прикривено, веома лукаво, као што то могу учинити наши прекоморски партнери, стварајући револуционарну ситуацију у главном граду Србије. Српске власти могу само да саосећају ”, рекао је Бондаренко.

Извор: srb.news-front

Напиши коментар