Службеник НАТО-а: Разлог за убиство Ђинђића је његов предлог о подели Косова


Британац Харолд Лејк који је радио у НАТО од 1989 до 2005. изнио је на сајту Quora.com до сада непознате детаље о дешавањима у другој половини 90-тих и првој половини 2000-тих које су пресудно утицали на судбину Косова.

Одговарајући на питање да ли је било могуће да се избјегне рат на Косову, овај британски обавештајац наводи, да је у циљу избјегавања рата, Албанцима требало понудити три предлога:

-повратак на аутономију из 1974.
-подјелу по етничким линијама
-понудити Косову статус истовјетан са положајем Републике Српске

Лејк каже да је бивши српски предсједник пао са власти јер пријетње НАТО није схватао озбиљно.

„Није тајна да је јавно мнијење на Западу било жестоко антисрпско, а Милошевићева највећа грешка је била то што се смијао када смо му пријетили. Српска делегација се смијала када су јој рекли да ће НАТО бомбардовати Србију, мислећи да ће то трајати највише два-три дана. Милошевић је мислио да блефирамо, али нисмо”, навео је Лејк.

Косово није требало да буде независно

Занимљиво је да је Лејк у другом одговору навео да није мислио да ће Косово прогласити независност, већ да је вјеровао да ће српска покрајина бити НАТО протекторат који ће се вратити под суверенитет Србије и имати статус аутономне покрајине са широком аутономијом зајамченом од НАТО, као Република Српска у Босни. Други могући сценарио по њему би могао да буде примјена тајванског модела, у коме би Косово било де факто самостална земља, али де јуре под српским суверенитетом, и не би прогласило независност, наводи Курир.

„Међутим, испоставило се да ниједан од горе поменутих модела није био примјењив на Косово, а албанска већина није хтјела поново да живи у Србији. Хтјели смо да им дамо „надзирану независност“ према плану Мартија Ахтисарија, али то нису прихватиле Србија и њен савезник Русија.

Зоран Ђинђић је такође предложио подјелу Косова по етничким линијама, али из неког разлога је то такође одбачено. Ђинђић је био човјек испред свог времена, и због тога су га убили криминални елементи унутар Србије“, написао је Лејк.

Прочитајте још: Горан Радосављевић Гури: Ђинђић је убијен када је рекао да ће ујединити РС и Србију ако нам отму Косово!

По њему, пошто су Албанци прогласили независност, није могућ никакав сценарио о Косову као аутономној покрајини Србији, пошто је, како каже, поред хуманитарног и етничког принципа, одлука Међународног суда правде дала легалност том проглашењу. Косово ће остати „посебан случај“ под надзором Запада. Како је написао, „Србија треба да покуша да обезбиједи екстериторијални статус за своје културно насљеђе и неку врсту аутономије за српске градове на Косову, и треба да престане да покушава да достигне недостижне циљеве“.

Лејк је такође дао одговор на питање да ли је тачно да је ОВК одбила помоћ муџахахедина, и посредно признао да је ова терористичка организација имала пуну подршку НАТО, преноси Курир.


“Да бисмо подржали ОВК, морали смо да се увјеримо да ОВК није исламски покрет чији је циљ стварање неке шеријатске државе на Балкану. Иако су им били потребни људи који су могли да користе оружје, дугорочне посљедице би биле веома озбиљне. Муџахедини су дубоко умрљали репутацију Босанаца током рата у БиХ, а Хрвати и Срби су ову чињеницу користили као пропаганду против Бошњака. Злочини које су починили муџахедински одреди смрти били су неописиви, а они су угрозили изгледе за унитарну Босну. Поред тога, проблем је била и Изетбеговићева исламска декларација“, навео је Лејк.

Он је на крају рекао да је „ОВК научила из примјера Босне, и да су знали да могу да забораве на западну подршку ако се покажу као исламски милитантни покрет. Зато су одбили скоро сваког страног добровољца из исламских земаља, и прихватили само оне из западних земаља.

Извор: ИН4С

Напиши коментар