Шта ће бити са имовином СПЦ у Црној Гори након мишљења Венецијанске комисије?

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић

Већи део имовине Митрополије Српске православне цркве у Црној Гори већ је укњижен, изјавио је протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Он је то изјавио поводом мишљења Венецијанске комисије да држава Црна Гора може да преузме власништво над црквеном имовином само у управном поступку.

„Када знамо ту чињеницу, а неко не жели да је прихвати, не само када је реч о Митропоији, има могућност, негирање права својине над црквом, џамијом, катедралом и то је могуће искључиво преко парничног суда“, каже Џомић за данашњи Блиц.

Џомић, који је и координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, истиче да је у том случају терет на ономе који тужи.

„Ми (МЦП) имамо правоснажне укњижбе. Друга могућност се односи на део Црне Горе који није катастарски сређен и ту се води упрвни поступак. Да нагласим, већи део имовине Митрополије је укњижен. Ако држава жели да присвоји ове друге објекте, она мора да докаже да јој припадају, а за сада нема ниједног доказа да је држава икада била власник над било којом црквом или манастаром“, јасан је Џмоћ.

Он додаје да је све што се догађа последњих дана покушај власти у Црној Гори да релативизује мишљење Венецијанске комисије.

Објашњава да је црногорска влада кренула од става да је мишљење Венецијанске комисије „позитивно“ и дошли су до „вема позитивног“.

Као битно у мишљењу те комисије, истиче Џомић, јесте чињеница да не може бити промене титулара права својине над светњама и имовини која је Цркви и верским заједницама завештана од верника кроз векове.

„Нико никада и није спорио право државе Црне Горе да доноси законе и уређује друштвене односе и да обезбеђује да закони важе за све“, истиче отац Џомић.

Указује и да је чак мишљење Венецијанске комисије позитивно, а није, оно не би могло да буде важније и снажније од Устава Црне Горе, а културна добра су већ заштићена Законом о застити културних добара, док су својинско правни односи већ уређени Законом о својинско правним односима.

Прочитај још: Најзначајније светиње Српске цркве које би да отме Монтенегро

Извор: Танјуг

  • 24
    Shares

Напиши коментар