За рачун страних газда: Група НВО тражи да држава Србија да призна геноцид у Сребреници

Окупаторска хроника: Држава Србија за НВО годишње издваја колико и за науку

Група невладиних организација из Србије обележиће ове недеље 24. годишњицу злочина у Сребреници паљењем свећа, окупљањем и извођењем представе, саопштено је данас.

У акцији ће учествовати представници организација Жене у црном, Иницијативе младих за људска права у Србији и Хелсиншког одбора за људска права у Србији, уз подршку уметничких колектива Шкарт и Дах театар из Београда.

Акција Жена у црном „Никада нећемо заборавити геноцид у Сребреници“ биће одржана у среду 10. јула од 19.30 до 20.30 на Бранковом мосту и у Фрушкогорској улици.

Прочитај још: Слободан Антонић: НВО сектор као овдашња „дубока држава“

Скуп паљење свећа „Сећамо се жртава геноцида у Сребреници“, који организује Иницијатива младих за људска права, заказан је за четвртак 11. јула од 19 до 20.00 часова код парка између Председништва и Скупштине града.

У Задужбини Илије М. Коларца у четвртак, 11. јула, у 20 часова биће одржана представа „Сребреница. Кад ми убијени устанемо“ у продукцији Хелсиншког одбора за људска права у Србији.

Прочитај још: Сваки покушај да се истраже финансије у НВО сектору завршава се синхронизованим нападом на аутора или редакцију

„У целом свету, посебно у државама и институцијама Европске Уније као и Савета Европе, 11. јул обележава се као Дан сећања на геноцид у Сребреници“, наводи се у саопштењу.

„Геноцид у Сребреници је највећи злочин почињен након Другог светског рата у Европи. Режим Слободана Милошевића саучесник је извршеног геноцида будући да је Србија пружала политичку, војну, логистичку, као и финансијску помоћ Војсци Републике Српске“, наведено је у саопштењу ових организација.

Прочитај још: Иза невиног лика НВО најчешће стоје најеминентнији стручњаци за информациони, психолошки и неокортикални рат

„На дан 11. јула исказаћемо солидарност и одговорност одласком групе активисткиња и активиста на комеморацију/џеназу у Поточаре/Сребреница, где ћемо, заједно са породицама жртава сребреничког геноцида, присуствовати укопу посмртних остатака жртава“, наведено је у заједничком саопштењу ових организација.

Прочитај још: Десет НВО поручило Вучићевом режиму да добро пази како се држи поводом Сребренице

Ове организације у саопштењу су навеле да захтевају да:

„- Држава Србија поштује одлуке међународних судова, као и судски утврђене чињенице;

– Да се призна геноцид у Сребреници, не само као један од значајних корака на путу Србије ка приступању Европској унији, већ првенствено као поштовање достојанства жртава;

– Да председник и премијерка Србије и сви други представници државе престану са негирањем геноцида и свих других ратних злочина у БиХ и шире;

Прочитај још: Активности НВО: Прича о страним плаћеницима

– Да се престане са величањем и рехабилитацијом осуђених ратних злочинаца;

– Да се негирање геноцида у Сребреници квалификује као кривично дело, без ограничавајућих критеријума;

– Да јавне политике које Србија креира и унапређује у оквиру процеса приступања Европској унији заиста одражавају намеру кажњавања ратних злочина;

– Да да се 11. јул прогласи Даном сећања на геноцид у Сребреници у Републици Србији“.

Прочитај још: Невладине организације као фактор унутрашњег разарања државе

Извор: Н1

Додатак Магацин-а:

Кофи Анан: НВО ће постати нова суперсила!

Хуманитарне акције које представљају колосалне суме новца, често служе за рушење влада, индоктринацију људи или припремање неоколонијализма. Слично тужној колонизаторској прошлости великих сила, данашње НВО припремају реорганизацију циљане земље и подучавају кадрове који ће касније бити сарадници. “Несебична помоћ” ширим народним масама омогућава да се оне у датом тренутку присете “фарбања школских тараба”, “помоћи од 50 хиљада долара болници” и осталих “доброчинитељских” активности и да са радошћу машу заставицама када неоколонизатори стигну у колонију.

Прави циљеви политизираних невладиних организација су измене закона о власништву, о улазу страног капитала, о приватизацији друштвених средстава и добара, о разарању социјалних програма, о прилагођавању медија, о осмишљавању образовања и што је најважније, раду на умањивању значаја суверености у будућим гласачима. Изузетно је важна чињеница да невладине организације раде у спрези са Уједињеним нацијама о чему нам сведоче и речи Кофија Анана. Обраћајући се 2000. године представницима НВО он каже: “Ви ћете постати нова суперсила. Ја ћу, са моје стране, учинити све да вас сви партнери међународне заједнице пажљиво слушају.”

  • 39
    Shares

Напиши коментар