Кустендорф Класик, 50 младих музичара од сутра у Дрвенграду


Седми фестивал руске класичне музике, од ове године под именом „Кустендорф Класик“, почиње сутра у Дрвенграду и до 12. јула окупиће 50 младих музичара из реномираних музичких школа и са академија из Србије, Републике Српске, Русије, Белорусије, Немачке и Кине.

Они ће се такмичити за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку у две старосне категорије – од 13 до 17 и од 18 до 25 година, а најбоље ће изабрати жири у коме ће бити ректор Државне музичке академије из Белорусије Јекатерина Дулова (председница), композиторка Ања Ђорђевић и пијаниста Александар Маџар.

На свечаном отварању фестивала концерт ће одржати познати руски виолиста Јуриј Башмет, друге вечери наступиће Маџар, као и баритон Василиј Герело уз клавирску пратњу Олега Вајнштајна.

Башмет и Маџар ће наступити са Симфонијским оркестром „Кустендорф“ под диригентском палицом маестра Србољуба Динића.

Фестивал ће затворити концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног уметника Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и Крагујевчког певачког друштва у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана.

Програм ће обухватити и радионице за младе таленте које ће водити гости фестивала.

У ревијалном програму биће изведена савремена опера Микаела Таривардијева „Очекивање“ у режији Владана Ћурковића и под диригентском управом Марије Стајић, док ће у у оквиру пратећег програма у јутарњим часовима бити приказани филмови „Тема“ Глеба Панфилова и „Добродошли, или без преступа“ Елема Климова.

Вечерњи сати су резервисани за џез у „Проклетој авлији“.

Фестивал, који је до ове године носио назив „Бољшој“, заједнички пројекат режисера Емира Кустурице и компаније „Гаспром њефт“, пружа прилику младим извођачима да се представе и упознају се са истакнутим уметницима, да поделе искуства и са вршњацима из других земаља и он као такав постаје одскочна даска за развој њихове будуће каријере.

Извор: РТВ

  • 2
    Shares

Напиши коментар