Линта: Апсурдна тврдња да је војска РС починила геноцид

Миодраг Линта

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцењује као „бесмислену и апсурдну“ тврдњу да је Војска Републике Српске 1995. године починила геноцид у Сребреници и истиче да западни центри моћи морају да промене политику и помогну да се утврди стварана истина о страдањима свих народа у рату деведесетих.

„Западни центри моћи, ако заиста желе трајни мир и стабилност и помирење у БиХ, морају да промене политику и помогну да се утврди стварна истина о страдању Срба и Бошњака и других народа у Сребреници и средњем Подрињу, да се једнако поштују све невино страдале жртве из протеклог рата и да сви они који су чинили злочине треба да одговарају пред лицем правде“, навео је Линта.

Он сматра да је то пропаганда западних центара моћи с циљем да се у светској јавности додатно оправда лаж да су Срби у одбрамбено-ослободилачком рату у БиХ били агресори и злочинци, а Бошњаци невине жртве које су водиле ослободилачки рат.

Линта у саопштењу додаје да изјаве најважнијих сведока о догађајима о Сребреници у медијима и на суђењима у Хагу јасно показују да је циљ био, не да се утврди истина, већ да се испричају што екстремније приче о страдању Бошњака од стране Војске Републике Српске.

Линта истиче да је веома важно да се у међународној и домаћој јавности стално понавља неспорна чињеница да се Сребреница не може свести само на 1995. годину и да су муслиманске снаге, на челу са Насером Орићем, од 1992. до 1995. године извршиле бруталне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима и запалиле и опљачкале велики број српских села и засеока у средњем Подрињу.

Прочитај још: О паклу страдања, патње и неправде: Кроз српска села сребреничког краја

Додаје и да за убијање Срба у Сребреници у средњем Подрињу нико није осуђен пред Хашким трибуналом и да је јасно да су Међународни суд правде у Хагу и Хашки трибунал имали задатак да суде само српском народу.

У питању су, каже, политичке пресуде које немају везе са истином и догађајима на терену.

Извор: РТВ

Напиши коментар