Маме су закон: Министар покушава „триковима“ да одужи измене и допуне закона

Фото: lobi-info.rs

Организација #МамеСуЗакон оцениле су да министар рада, запошљавања борачких и социјалних политика Зоран Ђорђевић различитим „триковима“ покушава да одужи унедоглед измене и допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом.

Ђорђевић је, најпре кривицу пребацивао на труднице и мајке које је покушао да представи као мафијашице којима је једини циљ био тај да преваре државу док користе трудничко, односно породиљско одсуство са посла, а ових дана одговорност покушава да пренесе на послодавце, наводи се у саопштењу.

Посланица Странка модерне Србије и оснивач иницијативе #МамеСуЗакон Татјана Мацура оценила је да сигурно постоји и одговорност послодавца, која се не може негирати, али то није у мери у којој би се кривица државе могла пребацити искључиво и само на њих.

Одговорност за то зашто данас јако велики број жена на породиљском одсуству прима од пар стотина динара до пар хиљада динара има искључиво Министарство за рад, односно држава која је у овај закон уткала одредбе које додатно деградирају и онако деградиран положај жена у најрепродуктивнијем периоду, нагласила је Мацура.

Постоји низ мера које би држава могла да учини како би мотивисала послодавце у Србији да буду бољи него што јесу, а међу којима истиче смањење пореза и доприноса на зараде запослених.

Послодавцима би држава могла да понуди олакшице у трајању од око годину дана колико је потребно да се мајка и дете адаптирају на промену кроз коју пролазе повратком мајке на посао, навела је Мацура.

Подсетила је и да је међу најспорнијим послодавцима у Србији држава, наводи се у саопштењу иницијатива #МамеСуЗакон.

Извор: Н1

Напиши коментар