Откривен тајни документ: Велика Британија ће се распасти на четири државе


Постоји реалан ризик од распада Уједињеног Краљевства, при чему би све четири нације кренуле својим путем, у случају „брегзита“ без споразума.

То пише „Фајненшел тајмс“, који наводи да није реч о њиховој процени већ о документу који је представљен британској Влади.

Дејвид Лидингтон, неформални заменик премијерке у оставци Терезе Меј, известио је о том истраживању чланове кабинета, и то у самом финишу борбе између Бориса Џонсона и Џеремија Ханта за место челника Конзервативне странке и, самим тим, и борбе за место британског премијера, пренео је Спутњик.

„ФТ“, мешутим, није објавио када је Влада обавештена о овим закључцима, али је занимљиво да је „ФТ“ добио увид у документ управо на дан дебате између Џонсона и Ханта, која је одржана у уторак 9. јула. Први је заговорник изласка из ЕУ без договора, док други сматра да би то био само ултимативни потез.

А шта су закључци поменутог документа

Шкотска: Покрет за независност представља важан и ургентан политички изазов који би могао да се повец́а уколико Шкотска национална партија (СНП) осигура вец́ину на изборима за локални парламент 2021. године.

Велс: Растућа подршка локалној странци Плаид Кајмру потврђује да „не можемо да будемо спокојни када је реч о односу Велса према Унији и независности“.

Лондон: Посебно забрињавајуц́е делују захтеви за „гласањем о граници“, што би могло да доведе до уједињења Ирске. На умерене гласаче у Северној Ирској посебно привлачно делује друштвена либерализација у Републици Ирској (укинут стари закон о абортусу, омогућене истополне заједнице, смањен утицај Католичке цркве на друштвена питања). „Брегзит без споразума, који би тражио да се нужно уведе директна управа Лондона над Северном Ирском, само би додатно заоштрио ситуацију“.

Енглеска: Последња истраживања показују да су Енглези постали индиферентни према Унији. То се посебно односи на енглеске чланове Конзервативне странке: 63 одсто њих прихватило би независност Шкотске као цену за Брегзит. Реч о првом јавно потврђеном документу који говори да би директна последица Брегзита могао бити распад Уједињеног Краљевства.

Ситуација са Шкотском није новост: Никола Старџон, прва министарка, више пута је јасно рекла да Шкотска национална партија (СНП) чека да се процес Брегзита заврши, а да ће одмах затим покренути кампању за нови референдум о независности. Нови референдум би требало да се одржи и пре следећих избора.

Подршка у јавности за такав корак је око 65 одсто. Лабуристи су у више наврата рекли да ц́е, ако буду на власти, онемогуц́ити референдум. Међутим, СНП вец́ тражи правне кораке којима ће моћи да се томе супротстави.

Новост је ситуација са Велсом, који је, све до сада, био сматран чврстим упориштем заједништва. Али, ситуацију је каталисала одлука компаније „Форд“ да затвори фабрику, што су учиниле и неке друге компаније. А утицала је и спознаја да ће пољопривредници остати без субвенција из ЕУ. Посебно је осетљива Северна Ирска. Разлози који су изнети пред британску Владу показују да је ситуација озбиљна: ни Белфаст ни Даблин не желе границу.

Извор: Б92

Напиши коментар