Постоје нови докази против Харадинаја, глави проблем сведоци


Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је да постоје нови докази против Рамуша Харадинаја које ће обелоданити у току следеће недеље.

Он у разговору за РТС подсећа да је Харадинају два пута суђено за злочине над Србима и неалбанцима, као и да је оба пута ослобођен, али истиче да је ситуација за њега сада другачија.

Дрецун наводи да су се појавили неки нови елементи – убиство Албанаца од стране Рамуша Харадинаја и његових терориста.

Он је показао оригинална документ из Штаба команде оперативне зоне Дукађин и истакао да је то извештај о људима који су убијени и због чега су убијени, а реч је о Албанцима.

– Ево одговора на питање где су многи нестали Албанци. Ово је документ су заплениле наше снаге безбедности који је чак и руком писан. У њему је списак 30 Албанаца. Они су били припадници полиције Републике Србије и због тога су и ликвидирани од стране групе Рамуша Харадинаја. Не знам зашто није показан суду – наводи Дрецун.

Подсећа на случај „бункер“ где је откривена масовна српска гробница са најмање десетак тела.

– Најсуровије је ликвидирана петочлана породица са троје деце од – 13, 16 и 17 година. То није једина масовна гробница, има их још. О њима се знало и раније али се ћутало, није било ни речи у претходним суђењима – истиче он.

Наводи да је Кфор направио увиђај, да је место злочина фотографисано, да је дошао и форензички тим из Шведске али да је из само њима знаног разлога и тај случај као и многи други стављен у фиоку.

Додаје да Београд поседује и ратни дневник Харадинаја и да је Србија Тужилаштву Специјалног суда уступила нову документацију да би указали на могућност подизања оптужнице на основу нових доказа.

Истиче да је у командној одговорности Рамуша Харадинаја почињено 987 догађаја – силовања, убиства, масакрирања.

– Утврдили смо да је у оперативној зони Дукађин терористичка ОВК тада била подељена на шест, односно седам оперативних зона. Зоном Дукађин, део Метохије, је командовао Рамуш Харадинај, а 131. бригадом у тој зони Даут Харадинај. У тој зони је било највише злочина. Утврдили смо преко 987 догађаја, мучења, убиства, силовања, киднаповања – рекао је Дрецун.

Рамуш Харадинај би данас требало да буде саслушан у Специјалном суду за злочине које су починили бивши припадници тзв. ОВК над српским и неалбанским становништвом.

Извор: vesti-online

Смајловић: Главни проблем са Харадинајем су сведоци

„Главни проблем са Харадинајем су сведоци које је и раније било страх да разговарају и о постојању ОВК, а камоли злочинима“, рекла је гостујући у Јутарњем дневнику Љиљана Смајловић.

Говорећи о дуплим стандардима Смајловићева је рекла да је Србија морала да отвори све своје архиве и да је њен сваки корак у евроинтеграцијама био условљаван сарадњом са Хагом док то никада није био случај са Приштином.

„Драматично другачија ситуација је са властима у Приштини која никога није охрабривала да сарађују, а не можете да имате оптужницу без сведока и доказа“, истакла је новинарка Недељника.

Према њеним речима није то само однос међународне заједнице само према Косову већ и према Албанији јер се „жута кућа“ тамо налазила а никада није тражено ископавање у том делу Албаније.

Специјално тужилаштво за разлику од претходног при Хашком трибуналу може да истражује злочине почињене на КиМ до краја 1999. године.

„ОВК се раније теретио само за злочине пре почетка бомбардовања, а овај суд може да истражује злочине који су почињени и током бомбардовања, али и после доласка НАТО“, наводи Смајловићева.

Када је реч о изборима који се најављују за јесен на КиМ Љиљана Смајловић је рекла да треба прво видети да ли ће Харадинај уопште бити оптужен.

„Али ако буду избори, Харадинај само може да профитира. Шансе да се нешто промени на Косову су минималне јер је Харадинај само ојачао своју базу и себе представио као заштитника косовских интереса“, рекла је за РТС Љиљана Смајловић.

Напиши коментар