Руси реконструишу пругу Београд-Бар?


„Руска жељезница заинтересована је за реконструкцију пруге Београд-Бар и у току је прикупљање документације за тај пројекат“, изјавио је данас представник огранка „РЖД интернешенел“ у Србији Мансурбек Султанов.

– За барску пругу већ имамо завршену деоницу до Ваљева, али то није најкритичнији део, већ је то онај према Златибору и даље до границе са Црном Гором – рекао је Султанов.

Султанов, који је први заменик директора огранка „РЖД интернешенел“ у Србији, указао је и да на тој деоници нема много простора да би била мењана осовина, као на прузи ка Будимпешти.

– Да би се осавременила и достигла пројектована брзина на тој прузи неопходне су савремена безбедносна инфраструктура, нова контактна мрежа и сигнализација – рекао је он.

Султанов је навео и да руске железнице тренутно реконструишу најтеже делове брзе пруге Београд-Будимпешта и то од Старе Пазове до Новог Сада, у дужини од 44 километра.

Према његовим речима, половина деонице на прузи од старе Пазове до Новог Сада већ је реконструисана, а у току су радови на вијадукту и тунелу кроз Фрушку Гору.

– Што се тиче тунела кроз Фрушку Гору, имамо две цеви у укупној дужини од 2,2 километара – прецизирао је Султанов.

Султанов је напоменуо и да се чека велика експропријација која треба да буде завршена до краја августа, после чега креће наредна фаза радова у дужини од 10 километара – од Сремских Карловаца до Петроварадина.

РТС је навео да ће Србија имати најбржу пругу у овом делу региона којом ће се од Београда до Будимпеште ићи 200 километара на час, а уговор потписан са руским железницама вредан је 230 милиона евра.

Извор: vesti-online

Напиши коментар