Случај „жута кућа“: Трговина органима Срба није био могућ без Харадинаја и његових старешина


Бивши командант ОВК и косовски премијер Рамуш Харадинај по други пут је у Хагу, а злочин због којег је осумњичен држи се у тајности.

Међународни извори спекулишу да је на ред дошла његова одговорност за трговину органима у случају „жута кућа“, пише Блиц.

Први озбиљна приступ овом злочину, наводи лист, имао је Унмик који је још 2003. године сачинио извештај чији су докази по свему судећи, уништени у Хагу, односно у Трибуналу за ратне злочине на простору бивше Југославије.

Истражитељи Унмика тајно су улазили у Албанију, а прикупили су и сведочења бивших бораца ОВК. Према тим сведочењима, готово сви људи које су отимали Харадинајеви команданти послати су у логоре у Албанији.

Осим Харадинаја, у сведочењима очевидаца помињу се и некадашњи портпарол ОВК, који је једно време био и на челу косовског парламента, Јакуп Краснићи. Он је такође добио позив и отпутовао је у Хаг, где ће бити саслушан.

Прочитај још: Откривена тајна документа: УНМИК лагао Србију, све вријеме знали за Жуту кућу

Према доказима, главни људи за пребацивање жртава са Косова у Албанију били су Даут Харадинај, Сами Љуштаку и Јакуп Краснићи, пише „Блиц“. Унмик у свом документу помиње учешће и Наима Малокуа, који је добио позив за Хаг 10. јуна, а до сада је био Харадинајев саветник.

Према сазнањима листа, у истрази трговине органима допринос имају и амерички истражитељи, међу којима је доста у расветљавању помогао Американац Д.Л. са којим је „Блиц“ разговарао.

Американци су организовали својевремено логистику по Албанији, како би се прикупила потебна обавештања. Американца Д.Л. „покрила“ је албанска тајна служба која је издала упутства тамошњим тужиоцима да не сарађују у пуном капацитету и опструишу истрагу колико је могуће.

„Американци су дошли до четири локације где су масовне гробнице у Албанији. Уз те податке одраније, има и сведочења Албанаца, али и кров над целом истрагом Дика Мартија“, каже извор „Блица“ из „Еулекса“.

Воси Ајази Лика, бивши шеф албанске обавештајне службе, додао је да је имао одређене притиске око несарадње са међународним службама у вези случаја „жуте куће“ и масовних гробница у Албанији, па је због тога поднео оставку.

„Жута кућа“ (Фото: ИН4С)

„Трговина органима, а претходно киднаповање и транспорт Срба и Албанаца без Харадинаја и његових старешина није био могућ ка Албанији. У контроли свега је и брат бившег премијера. Са транспортом, држањем, мучењем и закопавањем упозната је и група војника и официра војске Албаније, јер су као војна формација учествовали у борбама на граничној линији ’98. и ’99. године“, наводи извор „Блица“.

Претпоставља се да су органи продавани од 25.000 до 100.000 тадашњих марака.

Харадинај се од других команданата разликовао и по броју, односно, територијалном обиму зоне. Када се сагледа простор којим је Харадинај управљао, чињеница је да је управо он држао територију према Албанији.

Прочитај још: Дик Марти: Поједине државе би да заташкају аферу о трговини органима на Косову

Извор: Б92

Напиши коментар