Холандски ветерани одлучили да туже државу због Сребренице

Холандски војници УНПРОФОР-а је 1995. у Сребреници

Група ветерана из холандског батаљона UNPROFOR (Dutchbat), која је 1995. чинила део УН-ових мировних снага у зони Сребренице, поново покреће тужбу против владе Холандије, којом траже враћање части, извињење и исплату симболиче одштете, пренео је холандски дневни лист АД.

Адвокат ветерана, Михаел Руперт, изјавио је да су холандски војници били послати у „немогућу мисију“.

„Држава је послала те војнике у немогућу мисију и онда их напустила“, рекао је Руперт.

Рупрет је раније рекао да је војницима током тих догађаја у Сребренице нанета велика штета, телесне, психолошке и финансијске, као и њиховим друштвеним животима.

Пре три године се око 230 ветерана окупило у намери да покрену тужбу против Холандије, али су одустали прошле године када је министарка одбране Анк Бајлефелд најавила истрагу поводом проблема са којима се холандски ветерани из Сребренице још увек суочавају.

Иако министарка и даље води разговоре са радном групом бивших мировњака, известан број ветерана има утисак да се ипак ништа конкретно не предузима, објаснио је адвокат Руперт.

У овом тренутку око двадесет војника намерава поново да покрене тужбу против владе Холандије, а њихов заступник очекује да ће се групи придружити још око стотину ветерана.

Извор: РТВ

  • 72
    Shares

Напиши коментар