Бивши официр Кфора: Ејупи је поставио бомбу али је радио за ЦИА и пуштен је из Бондстила


Кристиан Каш

„Борићу се да Норвешка повуче признање такозваног Косова“, каже Норвежанин Кристијан Каш, бивши официр Кфора.

– Мој циљ је да се борим да Норвешка повуче признање такозваног Косова. Већ сам са многима разговарао о томе, а као члан партије Демократија, пре две године сам покушао да уђем у Парламент. Да се то десило, предложио бих Влади да повуче признање – каже за „Политику“ Каш, који је био официр за односе с јавношћу Кфора и сведок терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“, када је 2001. убијено 12 Срба.

Он наводи да осећа одговорност због бомбардовања Србије, али и због тога што Кфор није заштитио мањине на КиМ за време и после конфликта.

– Надам се да због тога могу да тужим тадашњег председника владе Бондевика, који себе назива верником, а заправо је ратохушкач. Под велом хуманитарне интервенције спровео је агресију на Србију. Верујем да је могуће тужити све земље које су учествовале у НАТО агресији – каже Каш.

Он је навео и да су постојали докази да је Фљорим Ејупи дигао у ваздух аутобус „Ниш експреса“, али да су ти докази уништени.

– Главни истражитељ Џо Мекалистер је био много бесан на Кфор јер је асфалтирана рупа на асфалту која је настала услед експлозије. Изговор је био да мора да буде нормализован саобраћај. Мекалистер је хтео да ухапси Ејупиа, али он је заправо радио за ЦИА – додаје бивши официр Кфора.

На питање листа како је Ејупи успео да побегне из америчке базе „Бодстил“, где је био затворен, Каш је одговорио:“Да сте икада били тамо знали бисте да је то немогуће. Једноставно, Ејупи је радио за ЦИА и пуштен је“.

Прочитај више о Кристијану Кашу:

Напустио Кфор, прешао на барикаде
Кристијан Каш против фалсификовања историје на Косову
Кристиан Каш: Да сам Србин борио бих се против НАТО-а свим срцем! (ВИДЕО)

Извор: vesti-online


Напиши коментар