Додик: Никада није требало формирати БиХ, већ три државе

Фото: М. Цветковић

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да је формирање те државе 1995. године била грешка и да она није требало да буде конституисана, што потврђује све што се дешавало до данас.

Додик је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да за Босну и Херцеговину нису два од три конститутивна народа и да се сада плаћа цена интевенционизма међународне заједнице, а пре свега високих представника који су се уплитали у процедуре састава Савета министара.

Неко је хтео да направи владу Босне и Херцеговине, иако у Уставу пише да је Савет министара помоћни орган Председништва, рекао је Додик.

Према његовим речима, уместо конституисања Босне и Херцеговине тај простор је требало редефинисати и формирати три државе – Републику Српску, Херцег Босну и Босну.

Додик је поновио да је став и позиција Републике Српске војна неутралност, а да је излаз из кризе у БиХ брзо и безусловно формирање власти.

Република Српска се понаша у складу са опредељењима, а то је војна неутралност. Сада плаћамо цену замишљењих демократских институција у којима су Бошњаци измислили причу о чланству у НАТО и то поставили као услов за формирање власти, рекао је Додик.

Истакао је да се Бошњаци понашају у складу са својим, а Срби са својим политикама, што показује да БиХ не може да постоји, додавши да је у овој ситуацији Република Српска спремна да прихвати искључиво оно што је прописано Уставом.

„Имамо, међутим, Жељка Комшића који каже да ће се залагати за укидање конститутивности народа, иако у Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, а високи представник се на то не оглашава“, казао је Додик.

Он је указао да у Босни и Херцеговини није могуће наметнути неолиберални принцип „један човек, један глас“, што се сада покушава.

„Све што се ради у политичком Сарајеву иде у правцу да БиХ не може да функционише. Игноришу се приче о правима Хрвата као конститутивног народа, док се Републици Српској никада није дало право на постојање и елиминише се могућност њеног значаја“, оценио је Додик.

Извор: Н1

Напиши коментар