Представљена књига јеврејског историчара о Јасеновцу

Фото: Јарослав Пап, РТВ

Књига проф. др Гидеона Грајфа „Jasenovac: Auschwitz of the Balkans – усташка империја окрутности“ представљена је данас у свечаној сали Матице српске.

Проф. др Грајф се захвалио на пријатељској добродошлици и истакао да је циљ његовог доласка успостављање сарадње између две државе и њихових академских институција.

„Ово је прилика да се представи тужна и трагична историја која је била скривана деценијама, и крајње је време да се разоткрију злочини криминалног усташког режима који је брутално убио стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и људи других нација. О злочинима треба говорити отворено и моја публикација настоји да исприча стварну причу о којој се годинама не зна довољно“ изјавио је аутор.

У програму су учествовали и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, амбасадорка Израела др Алона Фишер-Кам и академик Дарко Танасковић.

„Дугујемо велику захвалност свима онима који говоре о истини која се тиче и нашег народа, а посебно имајући у виду константне покушаје високих државника суседних земаља да се оспоре размере страдања Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу. Ова књига на објективан начин приказује те догађаје, а немамо право да ћутимо, и то не да бисмо се враћали у историју, већ да се такво зло више никада и нигде не понови. Свако ко је борац за истину је добродошао у Нови Сад. Не заборавимо да је то град страдалник, који је претрпео велике жртве од фашистичког режима у Другом светском рату“, рекао је градоначелник Вучевић.

Амбасадорка Израела рекла је да је почаствована што учествује у промоцији књиге о Јасеновцу која осветљава један од трагичних тренутака у историји Срба и Јевреја.

„Треба да се суочимо са властитом историјом и да из холокауста извучемо лекцију како се такве ствари не би поновиле у будућности никоме“, казала је Алона Фишер-Кам.

Према оцени председника Матице српске проф. др Драгана Станића, ова књига смешта феномен Јасеновца у компаративни међународни контекст, веома је живописна и утемељена на многим аргументима.

Промоцији књиге присуствовала је и Јелена Радојчић Бухач, која је преживела логор Јасеновац Стара Градишка, и којој је 89 рођака нестало у Другом светском рату.

Прочитај још:

Проф. Др Гидеон Грајф: Усташе убијале на 57 начина?!
„Гидеон Грајф – Јасеновац је далеко бруталнији од Аушвица“

Извор: РТВ

  • 51
    Shares

Напиши коментар