Хрватска правда: Одбачена пријава против градоначелника Вуковара због повреде приватности српске деце


Општинско државно тужилаштво у Вуковару одбацило је кривичну пријаву против градоначелника Ивана Пенаве поднету због повреде приватности детета, јер је на сајту града објављен снимак ученика српске националности који седе током извођења хрватске химне на фудбалској утакмици, преноси Хина.

Тужилаштво у Вуковару је, без навођења имена, објавило на свом сајту да је 5. јула одбацило кривичне пријаве против осумњиченог хрватског држављанина (1974) због казнених дела повреде приватности детета и јавног подстицања на насиље и мржњу, као и против осумњичене хрватске држављанке (1990) због казненог дела јавног подстицања на насиље и мржњу.

Пенава је у јануару ове године на конференцији за новинаре приказао спорни снимак, који је објављен и на званичној станици Града Вуковара, а на којем се виде ученици вуковарске Техничке школе српске националности, како седе на трибинама током извођења хрватске химне.

Он је тада рекао да је Вуковар „епицентар пузајуће великосрпске агресије“.

Општинско државно тужилаштво наводи да је против осумњиченог и његових сарадника казнену пријаву поднела једна политичка странка, која га терети да је на споменутој конференцији за новинаре подстицао на међунационалну нетрпељивост.

Пријаву против Пенаве поднео је и један грађанин, наводећи да је објавом видео снимке с фудбалске утакмице 24. октобра 2018. повређена приватност детета.

Вуковарско тужилаштво тврди да је спровело истраге о обе кривичне пријаве и утврдило да је друга особа која је осумњичена учествовала у изради материјала за презентацију на споменутој конференцији за новинаре и припремила текст којим се првоосумњичени обратио јавности.

„На темељу резултата истраге произлази да у радњама првоосумњиченог и другоосумњичене нису остварена обележја казненог дела из чл. 325. ст. 1 Казненог закона или неког другог казненог дела за које се прогони по службеној дужности, с обзиром да презентација и изјава не садрже подстицање на изражавање мржње према припадницима српске националне мањине“, наводе у тужилаштву.

Такође, како тврде, из спроведених истрага произлази да у радњама осумњиченог није дошло до угрожавања добробити детета и да, према томе, нису остварена ни обележја кривичног дела.

Извор: РТВ

Коментар Магацин-а: Сад замислите овакву ситуацију у Србији, наравно у обрнутим околностима и последице. Додуше у Србији не постоји град у којем чекићем разбијамо табле на језику мањина, то је одлика еУропске Хрватске чије амбасадорка позива странце на одмор у хрватску где су море и плаже чисти јер се у њему купају само бели европљани.

  • 17
    Shares

Напиши коментар